Nejlepší zaměstnavatelé nabízejí nejlepší benefity

Ilustrační snímek

Co spojuje nejlepší zaměstnavatele v České republice? Poskytované benefity. Potvrzují to i výsledky 13. ročníku ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku. Mezi patnácti nejvýše oceněnými firmami je jasný trend v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nejen stravenky, ale i volnočasové benefity poskytují svým zaměstnancům absolutně všichni ocenění.

Top zaměstnavatelé se od ostatních firem na pracovním trhu liší především zájmem a podporou vyváženého pracovního a soukromého života svých zaměstnanců. Dávají jim několik dnů dovolené navíc a zároveň se snaží, aby svůj volný čas využili aktivně. Volnočasové benefity představují smysluplný nástroj motivace, který je navíc pro zaměstnance ekonomicky výhodný z důvodu osvobození od daně a odvodů na zdravotní a sociální pojištění,“ říká Martina Grygar Březinová, generální ředitelka Sodexo Benefity a dodává: „To může být inspirací pro ostatní tuzemské firmy. Chtějí-li si zaměstnavatelé udržet talentované, motivované a loajální zaměstnance, musí jim nabídnout něco navíc.“

Firemní benefity jsou stále častěji využívaným nástrojem pracovního trhu. Z výsledků průzkumu, který pro firmu Sodexo provedla společnost Millward Brown, totiž vyplývá, že na celém českém trhu poskytuje v současné době stravenky 67 % zaměstnavatelů, volnočasové benefity 40 % z nich. Mezi nejvýše hodnocenými firmami činí podíl poskytovatelů stravenek plných 100 %. Zaměstnavatelé podporují zaměstnance ve volnočasových aktivitách formou poukázek, příspěvků či tzv. systému Cafeteria. I mezi TOP 15 zaměstnavateli v Česku jich už více než polovina (60 %) systém Cafeteria využívá. Výhodnost tohoto systému spočívá v tom, že zaměstnanec si sám vybere mix benefitů.

„Cafeteria systém je nástrojem, díky kterému lze jednoduše a efektivně realizovat politiku nepeněžního odměňování zaměstnanců. Cafeteria mojeBenefity od společnosti Sodexo obsahuje nejen širokou nabídku daňově optimalizovaných benefitů v oblasti sportu, kultury, cestování, zdraví nebo vzdělávání, ale i moderní nástroje, usnadňující jejich čerpání, jako je e-pass, poukázka či klasická platební karta. Díky svobodě volby i jednoduchému systému úhrady benefitů si naši zaměstnanci mohou vybrat takové benefity, které je skutečně motivují.“ dodává manažer lidských zdrojů jednoho z medailistů, AGC Flat Glass Czech, pan Libor Sehnal. Dalšími nejčastěji využívanými benefity mezi TOP patnácti finalisty je příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění.

Přehled poskytovaných benefitů dokazuje, že nadstandardní přístup špičkových zaměstnavatelů správně zachytila i hodnotící metodika PwC Saratoga, kde je oblast odměňování jen jednou ze součástí. Zástupce organizátora ocenění, ředitel Klubu zaměstnavatelů, Pavel Hulák také přidal komentář: „Je dobrým zjištěním, že elitní patnáctka uspěla jak v celkových parametrech hodnocení Zaměstnavatele roku, tak v těchto jednoznačných odpovědích ohledně rozsahu poskytovaných benefitů. Ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku je postaveno na tvrdých datech, srozumitelných číslech, která jsou jednoznačně porovnatelná, což i tabulka poskytovaných benefitů ukazuje“.

Pozn. * Až 8 dní; s náhradou mzdy na rekondičně-ozdravné pobyty organizované zaměstnavatelem. ** Hrazeno plně zaměstnavatelem za všechny zaměstnance - rizikové životní pojištění pro případ smrti nebo trvalé invalidity; pojistná částka je rovna dvojnásobku hrubé roční mzdy. *** Stravenky v hodnotě 80 korun.

Zdroj: Sodexo Zaměstnavatel roku - Ocenění zaměstnavatelů v České republice, které organizuje Klub zaměstnavatelů o.p.s. na základě mezinárodní metodiky Saratoga odborného garanta Pricewaterhouse Coopers.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sodexo Zaměstnavatel roku