Platové podmínky jsou věcí důvěrnou

Při najímání nových pracovníků do firmy může někdy nastat nepříjemná situace: stávající zaměstnanci berou nižší plat a mají menší výhody, než nabízíte nově příchozím. To pro ně samozřejmě není nic potěšujícího a může to vést k nevraživosti mezi současným personálem a nováčky.
Výhodnější benefity a nadstandardní plat jsou však vaším hlavním lákadlem pro nové kandidáty (např. manažery na klíčové pozice), takže se jich těžko budete chtít vzdát. Přilepšit takto všem ale také není nejlepším řešením, jelikož by to znamenalo příliš velké výdaje. Jak tedy docílit, aby stávající zaměstnanci byli spokojení, i když se nevzdáte výhodnějších podmínek pro některé nováčky?

Personalisté se naučili být kreativními při nalézání a přijímání špičkových zaměstnanců. Prémie, vysoké platy a nadstandardní benefity se staly samozřejmou součástí náborových strategií. Totéž se naučili efektivně vyjednávat i zájemci o zaměstnání.
Důsledkem toho může být výrazný rozdíl mezi platy zaměstnanců na stejných pozicích v rámci jedné společnosti. Zaměstnanci, kteří u takové firmy pracují už delší dobu a dozví se, jaké platy a benefity mají nastupující nováčci, mohou rychle zatrpknout.

Jestliže k takové situaci dojde, tak už s tím pravděpodobně moc nenaděláte. Důležitá je proto prevence - zabránit tomu, aby zaměstnanci navzájem znali svoje platové podmínky a další výhody.
Až tedy budete přijímat nového zaměstnance, zahrňte do jeho pracovní smlouvy podmínku, že svůj plat a benefity nesmí sdělovat ostatním zaměstnancům. Jen on sám, personální oddělení malá skupinka vedoucích manažerů by měla mít přístup k těmto informacím.
Sice neexistuje žádný způsob, jak předejít klepům na pracovišti, ale můžete od nich alespoň odrazovat dostatečným zdůrazněním důvěrnosti všech zaměstnaneckých podmínek. Můžete přidat nařízení týkající se důvěrnosti těchto dat do pracovního řádu.

Dále provádějte pravidelný audit platových podmínek všech existujících zaměstnanců. Jsou dostatečně ohodnocení ve srovnání se svými kolegy? Jestliže ne, analyzujte nesrovnalosti a podnikněte kroky k vyplnění mezer. Můžete například vytvořit program, kde budou zaměstnanci dostávat prémie, jejichž výše bude závislá na délce jejich setrvání u firmy. Když odměníte pracovníky za jejich věrnost, dáváte jim tím výhodu, kterou nováčci nemají. Tato výhoda nemusí být ani finančního rázu - záleží jen na vaší kreativitě.
Zajistěte, aby dlouholetí zaměstnanci byli spokojení se svým platem a výhodami; potom je méně pravděpodobné, že se budou zajímat o plat svých nových kolegů.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com