Vydělávají si atraktivní lidé více?

Studie ukazují, že se atraktivní studenti těší větší pozornosti i lepšímu ohodnocení od učitelů, přitažliví pacienti údajně získávají osobnější péči lékařů a tak by se dalo pokračovat. Jaký efekt má ale vzhled na pracovišti?

Nehezkou pravdou je, že nepřitažliví lidé si vydělávají o 5 – 10 % méně než ti s průměrným vzhledem. Ti pak mají o 3 – 8 % méně než ti atraktivní. Záleží i na velikosti - vysocí lidé si prý také vydělávají víc.

Podle dr. Gorgona Patzera, který strávil více než tři desítky let studiem fyzické atraktivity, jsou lidé vzhledem velmi ovlivňováni. I velmi malé děti prokazatelně preferují hezčí tváře.

Pokud nepatříte k těm obdařeným, nemusíte si přesto zoufat. Vzdor tomu, co říkají průzkumy, je většina úspěšných lidí na světě v nelepším případě obyčejného vzhledu a průměrného vzrůstu. Navíc si řada lidí, kteří jsou velmi atraktivní stěžuje, že si o nich lidé myslí, že jsou tupí a rozmazlení.

Podle G. Wainrighta, autora knihy Teach Yourself Body Language (Naučte se řeč těla), může svoji atraktivitu zvýšit každý, pokud udržuje dobrý oční kontakt, je optimistický, dobře se obléká a naslouchá druhým. Také klade důraz na správné držení těla a výraz (nejlépe úsměv).

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder