Vyjednejte si dobrý plat

Dříve než se pustíte do vyjednávání s budoucím šéfem, je důležité vědět, jaký plat vlastně chcete a jaký ústupek jste ochotni udělat. Rozepište si svůj měsíční rozpočet - a podle toho si vypočítejte, jakou budete za svou práci v budoucnu požadovat odměnu.

Rozmyslete se, jaké druhy výhod jsou pro vás důležité. Při určování výše platu by se mělo zohledňovat: ohebná pracovní doba, možnost práce z domova, výdaje na případné stěhování za prací, služební auto, firemní vzdělávací příležitosti atd..

Protože plat se často mění v závislosti na kraji, ve kterém firma leží, měli byste si zjistit, jaký přibližný plat mají lidé ve srovnatelných pozicích na stejném území.
Také se pokuste zjistit, jak naléhavě potřebuje firma danou pozici obsadit. Pokud na obsazení spěchají a jste navíc jediný kandidát, můžete si klidně říct o vyšší plat.
O výši platu se ale nedohadujte v okamžiku, kdy dostanete pracovní nabídku. Společnost zatím zvažuje, jaké výhody jí můžete přinést a ještě není rozhodnuta jako před podpisem smlouvy. Pokud v této chvíli budete požádán, abyste jim sdělili své platové požadavky, buďte co nejméně specifičtí. Místo přesné částky řekněte raději rozsah a ukažte, že jste ochotni vyjednávat.

Ještě než podepíšete smlouvu, zvažte všechny podstatné faktory - již zmíněný plat, míru zodpovědnosti, kterou po vás budou požadovat, umístění, pracovní prostředí a vyhlídky do budoucna.

-ds-

Zdroj: UK Recruiter - Rozcestník s odkazy na zdroje pro personalisty i uchazeče o zaměstnání.
Zobrazit přehled článků ze zdroje UK Recruiter