5 symptomů workoholismu

V dnešní době přenosných počítačů a mobilních telefonů je složité odlišit, kdo je workoholik a kdo jen dělá práci, která se od něho očekává. Workoholismus je totiž dobře skrytá závislost, která se tváří, jako by postižený jen tvrdě pracoval. Workoholik je člověk závislý na práci, který jí věnuje dlouhé hodiny a špatně zvládá, nemůže-li to udělat.

Mezi výsledky závislosti na práci patří nejčastěji únava, poruchy spánku a onemocnění způsobená stresem, která zahrnují i srdeční příhody nebo mrtvice. Článek upozorňuje na pět základních symptomů závislosti na práci.

- Zaujatost prací. Pro workoholiky je těžké odejít z kanceláře domů či na jiné místo, kde by mohli „vypnout“. I mimo kancelář jsou však myšlenkami v práci, stále kontrolují e-maily nebo telefony. Někteří zůstávají v práci tak dlouho, že se ani nevidí se svou rodinou a mají problémy začlenit se do společnosti. Když už ve společnosti o něčem dokážou hovořit, je to opět práce. Je pro ně nepříjemné vybírat si dovolenou dobrovolně i nedobrovolně, například kvůli nemoci. Často proto hazardují se svým zdravím a chodí do práce i nemocní nebo si vezmou počítač i na pláž, kde tráví dovolenou. Mimo práci mohou zažívat deprese.

- Nepříjemný pocit z delegování. Většina workoholiků neumí delegovat práci, protože má potřebu mít vše pod vlastní kontrolou. Dokážou přesvědčit sami sebe, že jedině oni splní všechny úkoly nejlépe.

- Zanedbávání ostatních aspektů života. Workoholik staví svou práci před rodinu a osobní život, čehož posléze lituje. Rodiny workoholiků toto zanedbávání cítí.

- Zapojování ostatních částí života do práce. Neustálé přemýšlení o práci vede workoholika k propojování práce a koníčků. Ztrácí se hranice mezi volným časem a prací. Přátele vidí jako potenciální obchodní partnery, zapojuje celou rodinu do své pracovní činnosti.

- Skrývání práce. Workoholici se chovají jako ostatní závislí. Když dojde na konfrontaci s jejich závislostí, snaží se ji skrývat. To právě usnadňují přenosné počítače a mobilní telefony. Každý člověk by si měl uvědomit, že pokud lže ostatním o tom, co dělá, má problém.

-kk-
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia