Američtí zaměstnavatelé mají právo sledovat zaměstnance

Spolu s tím, jak se po amerických pracovištích rozšiřuje surfování po internetu, rozesílání osobních e-mailů či instatní komunikace, zaměstnavatelé více dohlížejí na využívání těchto technologií. Ukazuje se, že i soudy dávají za pravdu zaměstnavatelům, kteří za to propouštějí své zaměstnance, protože se jedná o zneužívání zdrojů zaměstnavatele.

Podle údajů Americké manažerské asociace (American Management Association) monitoruje využívání internetu a telefonu na svých pracovištích více než 75 procent významných firem. 26 procent firem za zneužití komunikačních technologií propouští své zaměstnance a 15 procent již bylo účastníkem soudního sporu. Celosvětový zisk z prodeje softwaru pro monitorování pracovišť by měl podle odhadů letos dosáhnout 140 milionu dolarů.

Americký zákon o ochraně osobních údajů v elektronické komunikaci z roku 1986, jehož smyslem bylo poskytnout uživatelům elektronických komunikačních zařízení určitou ochranu soukromí, zahrnuje jisté výjimky pro pracovní prostředí, jako je například zákaz přístupu k osobním informacím uživatelů ze strany poskytovatelů systému. Zaměstnanec si tak může chránit svůj systém heslem nebo si zamykat kancelář, připojení na internet nebo e-mail však stále patří zaměstnavateli.

Pokud chce zaměstnanec uspět u soudu, musí prokázat, že měl při využívání firemních zdrojů pro soukromé účely vážný důvod. Nahrát mu může i to, pokud zaměstnavatel neseznámil všechny zaměstnance se zákazem osobního využívání svých technologií nebo má tato pravidla nesrozumitelně sepsaná.

-kk-

Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group