Bojovníci s depresí

Každý z nás má své temné chvilky, kdy celý svůj život barvíme na černo. Pokud jste ale někdy mluvili s někým, kdo trpí depresemi, víte, že to je něco víc než tyhle zmíněné chvilky smutku. Deprese je vážné onemocnění a my všichni bychom měli být citlivější k lidem, kteří s ním bojují. Pojďme jim nabídnout podporu a respekt, jaký si zaslouží. Autor zaznamenal několik strategií, jak lidé trpící depresemi mohou přežít na pracovišti:
* Mohou se vyhnout změnám ve své denní rutině? V pravidelném pracovním rozvrhu je jistá stabilita. Není vždy možné ho dodržet, ale výběrem projektů a oddělení, které mají menší sklon k dramatickým změnám rozvrhu a povinnostem, si mohou pomoci. Stojatých vod není mnoho, ale ještě se dají najít.
* Dokáží odolat tendenci izolovat sami sebe? Když je zle, lidé trpící depresí mají sklon uzavírat se do sebe, což může depresi ještě zhoršit. Měli by si vybudovat kolem sebe vztahy, zahrnout do nich lékaře nebo poradce, přátele, kolegy a také jiné lidi stižené stejným onemocněním, kvůli podpoře a radám.
* Mohou se naučit jisté triky, díky nimž se nebudou jevit protispolečensky? Když jsou ve skupině a necítí se být zúčastnění, mohou přispívat kladením otázek.
* Dávají pozor na svůj vzhled? V depresi příliš nedbají na to, jak se oblékají a jak vypadají. Zorganizovat si oblečení v předstihu může pomoci, stejně jako přátelé, kteří poslouží jako módní policie, než vyjdou na ulici.
* Snaží se udělat si na sebe čas? Měli by si najít koníčky a věci, které posílí jejich sebedůvěru a spokojenost.
* Jedí dobře a cvičí? Strava a cvičení jsou velmi důležité. Musí je začlenit do svého pravidelného rozvrhu.
* Mohou se vyhnout alkoholu? Mnozí ho berou jako hlavní strategii, jak se vyrovnat s depresí, ale je to špatná cesta.
-ba-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal