Chtějí oligarchové zotročit ruské zaměstnance?

Ruská unie průmyslníků a podnikatelů přezdívaná jako „odborový svaz oligarchů“ přišla s návrhem na zavedení dvanáctihodinové pracovní doby, pracovních smluv na dobu určitou či zrušení příspěvků na studijní volno zaměstnanců. Jak informoval ruský deník Pravda, tyto návrhy na úpravu současného zákoníku práce připravil výbor pro trh práce při Unii průmyslníků a podnikatelů, v jehož v čele stojí výstřední miliardář a vlastník společnosti Onexim Group Michail Prochorov.

Některá média hovoří o tom, že by oligarchové chtěli zaměstnance násilím donutit pracovat 60 hodin týdně. Unie se však opanuje tím, že by chtěla přispět k legalizaci praxe, která je již na pracovištích běžná, například ve zdravotnictví nebo školství. Prodloužení pracovní doby by kromě toho mohli uvítat i další lidé, kteří sami chtějí pracovat déle. Nejde o to, že by všichni museli pracovat 12 hodin déle, ale o to, aby měli možnost volby takto si pracovní dobu prodloužit.

Pokud jde o pracovní smlouvy na dobu určitou, Unie navrhuje, aby byly uzavírány s novými zaměstnanci, zejména absolventy vysokých škol, a také s lidmi staršími 60 let. Na placené studijní volno by pak měli mít nárok jen ti zaměstnanci, jejichž zaměstnavatelé jim příslušný vzdělávací program sami přidělili.

Předseda výboru Státní dumy v oblasti práce a sociální politiky Andrej Isajev se domnívá, že návrhy Unie průmyslníků a podnikatelů nemohou být Státní dumou schváleny.

„Prodloužení pracovní doby může vyřešit problémy jen části zaměstnavatelů. Zítra to však bude znamenat prohru v konkurenčním boji s ostatními zeměmi, v nichž zaměstnavatelé nejsou ochotni dělat ze svých zaměstnanců hospodářská zvířata. Pan Prochorov může s podobnými návrhy přijít třeba dvacetkrát a opakovaně publikovat své výroky ve všech novinách, Spojené Rusko ani Státní duma však jeho myšlenky nepodpoří,“ uvedl Isajev pro deník Pravda.

-kk-

Zdroj: Pravda.ru - portál ruského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Pravda.ru