Co udělat s pracovním stresem

Zaměstnanci musejí čelit řadě tlaků, jako jsou přísné termíny, kancelářská politika, neproduktivní porady, konflikty, nejednoznačně definovaná náplň práce, zvýšený objem úkolů, nedostatečné zdroje, stížnosti zákazníků, dlouhá pracovní doba apod. Pracovní stres narůstá. Zaměstnavatelé by si proto měli uvědomit, že může být velice nákladný, ať ž se projeví v podobě zvýšeného počtu absencí, nižší efektivity práce, klesající morálky nebo vysoké fluktuace zaměstnanců.

Všichni víme, že určitá hladina stresu je pro člověka přínosná. Vede ho k lepší koncentraci, soustředění pozornosti a zvyšuje motivaci pro splnění daných úkolů. Po překročení únosné míry však nastává velice negativní domino efekt. Vysoká hladina stresu může nejen snížit produktivitu a efektivitu práce, ale i vážně poškodit zdraví.

Běžné fyzické projevy příliš vysokého stresu zahrnují bolesti hlavy, migrény, nespavost, bolesti zad a šíje, nevolnost, třes, změny chuti nebo pocení. V dlouhodobém měřítku pak mohou vést až k srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, artritidě, gastrointestinálním problémům a dokonce i rakovině. Mezi závažné psychické problémy způsobené stresem patří poruchy nálady, špatná koncentrace, úzkost, podrážděnost, strach, deprese, zapomnětlivost, pesimismus, zmatení či pochybování o vlastní osobě.

Nikdo by neměl pochybovat o tom, že stres je třeba efektivně řídit. Otázkou zůstává, jak na to. Článek přináší několik tipů, jak si uchovat nízkou hladinu stresu a vysokou hladinu produktivity.

- Kontrolujte svůj čas. Určete si priority a v první řadě se věnujte jim.

- Minimalizujte odkládání. Neplňte své povinnosti na poslední chvíli. Raději rozdělte velké úkoly na menší a plňte je postupně.

- Udělejte si čas sami na sebe. Najděte si tiché místo pro relaxaci, kde nebudete rušeni. Vyrazte na procházku.

- Mluvte k sobě pozitivně. Udržujte si pozitivní náladu, smýšlejte pozitivně o sobě, své práci i lidech kolem.

- Zvažte porady. Neproduktivní porady jsou ztrátou času. Pořádejte proto schůze jen za jasným účelem.

- Kontrolujte své stravovací návyky. Když budete konzumovat hodně cukru, kofeinu a tučných jídel, nebo nebudete jíst pravidelně, budete sice fungovat, ale jen částečně.

- Věnujte se fyzickým aktivitám. Cvičení, sport nebo procházka vám pomůže odreagovat se a posílit imunitní systém.

- Přestaňte všechno rozebírat a jednejte. Pokud jste plní obav, sedněte si a napište na papír své myšlenky a potenciální řešení. Po krátké době pak uvidíte, že jste připraveni jednat.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com