Dopřejte si odpočinek od stresu

Stres spojený s Vánocemi přišel a zase odejde. Dlouhodobý stres však může i v nízké intenzitě poškozovat naše zdraví a spokojené životy. Článek přináší několik odborných rad, jak se naučit řídit stres den po dni.

- Hledejte projevy. Zachyťte svůj stres včas tím, že se nebudete obracet zády k jeho projevům, jako jsou bolesti hlavy, střevní potíže, svalové napětí nebo špatný spánek. Jakmile tyto projevy odhalíte, mělo by to pro vás být varovným signálem, že je na čase začít stres řídit.

- Cvičte. I malá procházka dokáže zlepšit vaši náladu a snížit stres.

- Správně jezte. Zdravé jídlo dodá vašemu tělu potřebnou energii pro zvládání stresu. Nezdravé jídlo či vynechávání jídla naopak vedou k únavě, větší náchylnosti k nemocem a celkovému pocitu špatného zdraví.

- Stanovte si limity. Zbavte se méně důležitých úkolů. Budete tak produktivnější a úspěšnější při plnění těch zásadnějších.

- Odreagujte se. Přátelé vám mohou poskytnout důležitou sociální podporu tím, že vám budou naslouchat a povzbudí vás.

- Unikněte. Příjemná rozptýlení, jako je dobrá kniha nebo film, pomohou k odreagování vaší mysli.

- Uklidněte se. Relaxujte pomocí svých koníčků, cvičení, meditace, modlitby, pomalého dýchání nebo čehokoli jiného, co vás uklidní.

- Pořád ve stresu? V tom případě požádejte o pomoc. Vyhledání profesionální pomoci není projevem slabosti, ale dobrým úsudkem.

-kk-

Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group