Evropa odmítla delší mateřskou

Vlády zemí Evropské unie odmítly prodloužit plně hrazenou mateřskou dovolenou ze 14 na 20 týdnů, jak to v říjnu schválil Evropský parlament. Již tehdy se předvídalo, že v současných ekonomických podmínkách nebude vůle europoslanců vyslyšena. Jak potvrdila belgická ministryně práce Joelle Milquetová, jejíž země nyní předsedá EU, ministři sedmadvacítky považují tento návrh v současné době za nepřiměřený. Informoval o tom portál EUBusiness.com.

Německá ministryně práce Kristina Schroderová dodala, že není třeba, aby Evropská unie vstupovala do zákonných úprav mateřské dovolené v jednotlivých zemích, které podle ní fungují dobře. Francouzská ministryně práce Roselyne Bachelotová vyčíslila, že by prodloužení mateřské připravilo již tak zkoušený systém zdravotní péče v její zemi o dalších 1,3 miliardy eur.

18 týdnů? Možná

Ještě radikálnější byl britský ministr práce Chris Grayling, který vyzval k ukončení jakýchkoli diskusí na téma prodloužení mateřské. Již v říjnu upozorňoval, že prodloužení plně hrazené mateřské na 5 měsíců by Británii připravilo o 2,4 miliardy liber (2,75 miliardy eur) ročně.

Evropská komise původně navrhovala 18 týdnů plně hrazené mateřské na základě doporučení Mezinárodní organizace práce (ILO). Dle Joelle Milquetové jsou ministři tomuto návrhu nakloněni více. Jednat se o něm bude v příštím roce, kdy EU bude předsedat Maďarsko.

-kk-

Zdroj: EU Business - britský portál o Evropské Unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU Business