Evropské fondy: Zbývá 30 procent peněz z prvního programového období

Do roku 2013, kdy se Česká republika stane čistým plátcem do rozpočtu Evropské unie, je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana důležité, abychom v maximální možné míře využili prostředky alokované pro Českou republiku v Bruselu.

Kromě co nejúspěšnějšího čerpání peněz z evropských fondů v letech 2007 až 2013 je třeba se ještě letos soustředit na dočerpání zbývajících třiceti procent dotací z prvního programového období z let 2004 až 2006. Žadatelé by neměli promeškat podání žádostí do září letošního roku.

Průměrné měsíční čerpání evropských prostředků z minulého programového období dosahuje v současnosti 200 až 250 milionů korun. Jestliže však chceme stihnout peníze do konce tohoto roku vyčerpat, je třeba průměrné čerpání zvýšit na 340 milionů korun za měsíc.

Pro nové programové období ministr přislíbil brzké schválení dotací z Operačního programu Podnikání a inovace. Výsledky prvních výzev naznačují, že bude minimálně stejně úspěšný jako Operační program Průmysl a podnikání z let 2004 až 2006. V nynějším programovém období jsou nastaveny jednodušší podmínky pro projekty, na druhou stranu je však třeba počítat s přísnějšími a častějšími kontrolami.

-kk-

Zdroj: Komora.cz - webové stránky Hospodářské komory ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Komora.cz