Jak na pracovní stres

Pracovního stresu se zaměstnanci zbavují velmi těžko. Do práce chodí každý den a každý den je tam také čeká spousta záležitostí, kterých se obávají. To ale neznamená, že proti pracovnímu stresu není možné bojovat. Existuje naopak řada postupů, jak pracovní stres řídit a vyhýbat se mu.

Nejčastější příčinou pracovního stresu je dělání více věcí najednou. Zaměstnanec by se proto měl snažit soustředit svou pozornost vždy pouze na jeden úkol. Takový postup ale není jednoduchý, zejména když do něj vstupují šéfové a kolegové se svými požadavky. Nežádoucí vstupy ostatních lidí můžeme eliminovat, pokud se naučíme říkat „ne“ nebo alespoň „až dodělám tohle“.

Další příčinou pracovního stresu je ztráta koncentrace. Zaměstnanec kouká delší dobu na jeden papír nebo obrazovku a nenapadá ho, jak pokračovat, přestože termín se neúprosně blíží. V takovém případě je nejlepší vstát od stolu, dát si kávu, trochu se projít a pročistit si hlavu. Velice efektivní bývají také cvičení, která může každý zaměstnanec provádět u svého stolu. Doporučuje se strečink či mačkání protistresového míčku, které navíc podporuje krevní oběh. Zaměstnanec by se v rámci prevence stresu měl také zajímat o své pracovní prostředí. Hladina hluku by například neměla překračovat únosnou mez a pracoviště by mělo splňovat základní ergonomické požadavky.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com