Jak se vyhnout nerozumným rozhodnutím

Každý z nás se někdy chová hloupě (nebo si tak aspoň připadá). Někdo si za to může sám, jiný bývá v následných nepříjemnostech nevinně. Existuje několik základních důvodů, proč inteligentní lidé dělají hloupá rozhodnutí. Jedním z nich je strach – z vlastní chyby a následného posměchu. Když je po všem, dotyčný většinou zjistí, že se bál zbytečně. Dalším je beznaděj – zoufalí lidé dělají zoufalá a ukvapená rozhodnutí.

Lenost – rádi se věnujeme jen tomu, co nás baví a ostatní zanedbáváme. Nejlepší cestou pro firmu je vypracovat pravidla pro řízení a zvládání rutinních záležitostí, které nám zevšedněly, ale udělány být musí. Často se také vyhýbáme problémům a ignorujeme špatné zprávy – potíže však nezmizí, naopak nám přerostou přes hlavu. S příchodem do práce nechte vaše domácí starosti za dveřmi – pokud to nejde, raději si vezměte den volna na jejich vyřešení.

Přepracovanost a únava nám také k chytřejším rozhodnutím nepomohou – pracovat 50 až 60 hodin týdně vede většinou dříve či později k burnout efektu. Také nemusíte všechno, co vám kdo řekne, pokládat za pravdivé, ověřujte si zdroj informací. A nakonec – dobrý pozor na otázky, které kladete. Jestliže se vám zdá odpověď nesprávná, možná to bude tím, že jste se nesprávně ptali.
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher