Jak žít bez rohypnolu

Slovo „stres“ běžně všichni používáme. Jen málokdo ale ví, jak se s ním úspěšně poprat. Co je to „stres“? Jednoduše řečeno, stres je mohutná biochemická exploze, kterou naše tělo reaguje na ohrožení. V dřevních dobách měl své odůvodnění. Nebezpečí vyvolalo biochemický třesk. Nahromadila se energie, uvolnily se určité druhy hormonů, zrychlil tep, zúžily cévy, zvýšilo napnutí svalů. A pak… tento muniční sklad explodoval v boji, nebo při zběsilém úprku. Po biochemické mobilizaci nastala fyzická akce! Tělo mělo šanci zbavit se uvolněné biochemické záplavy. Stres tudíž sloužil, umožňoval přežít.

Na postmoderního manažera neútočí mamuti či nepřátelské kmeny. Přesto každý den bojuje o život, a přitom postě nelze dát někomu pár facek, vyhodit nezvaného hosta z okna nebo si alespoň při jednání se zahraniční „matkou“ ulevit občasným „fuck“. Na místo neandrtálských způsobů se pan manažer usmívá, říká, že to je „OK“, a vnitřně se propadá do vroucího kotle adrenalinu. Čím víc, tím blíž bude k vážným tělesným i duševním onemocněním.

Mezi nemoci „ze stresu“ se prokazatelně řadí infarkt, vysoký krevní tlak, vředy, ale i alergie. Nejprve je nutné si uvědomit, že je třeba udělat rázný konec. Poté je nutné nasadit pětistupňový stressmanagement. Díky pětistupňovému modelu se stav může zlepšit za dva měsíce – podrobnosti a jednotlivé fáze stressmanagementu jsou uvedeny v článku.
Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro