Jak zmírnit účinky horkého letního počasí

Ilustrační snímek

Státní zdravotní ústav připomíná na svých webových stránkách rady pro horké letní počasí. Ve třech brožurách informuje o tom, jak zmírnit účinky extrémního horka na lidský organismus, jak správně dodržovat pitný režim a na co si dát pozor při pití vody z tzv. watercoolerů.

Brožura s názvem Jak zmírnit účinky extrémního horka upozorňuje, že horké počasí může způsobit zdravotní problémy každému. Radí, jak uzpůsobit denní rozvrh a pracovní tempo, jak se chovat v budovách i při venkovních pochůzkách nebo co jíst a pít. Zároveň také popisuje, jak poznat příznaky přehřátí a jak poskytnout první pomoc.

Druhá brožura s názvem Pitný režim se podrobněji věnuje otázkám jako: Proč pít? Kolik toho vypít? Jaké nápoje jsou vhodné a jaké naopak nevhodné v letním horku? Připomíná, že pít je třeba během celého dne, jelikož člověk není velbloud, aby mu stačilo jedno napití do zásoby. Dočteme se zde také, jak se vyznat v balených vodách a které z nich jsou vhodné pro letní dny.

Třetí brožura nese název Pijete vodu z wattercooleru? a zabývá se zařízeními pro čepování balené pitné vody z velkoobjemových plastových lahví či barelů, pro které se i v Česku vžilo anglické označení watercooler. Voda může v těchto zařízeních být ochlazována, ohřívána nebo čepována při pokojové teplotě. Dočteme se, kdy si takové zařízení pořídit, jak posuzovat kvalitu vody v něm a jaké jsou obecné zásady pro jeho umístění, provoz a sanitaci.

Pokyny ministerstva zdravotnictví, jak řešit horko na pracovištích a poskytovat ochranné nápoje při práci najdete v našem dřívějším článku zde: Ochranné nápoje při práci

-kk-

Zdroj: Státní zdravotní ústav - příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Státní zdravotní ústav