Je vaření kávy sexuální obtěžování?

Požádá-li nadřízený mužského pohlaví podřízenou ženu o uvaření kávy, může se jednat o sexuální obtěžování? Touto otázkou se nedávno zabýval federální soud v americké Pennsylvánii.

Hlavní aktérka tohoto sporu pracovala šest týdnů jako recepční na poloviční úvazek pro společnost National Sales & Supply ve městě Bensalem. Když ji dva viceprezidenti téměř denně žádali o kávu, několikrát si bezvýsledně stěžovala.

Následoval e-mail, v němž jí jeden z těchto viceprezidentů sdělil, že vaření a přinášení kávy je jednou z jejích pracovních povinností. Na to odpověděla, že kdyby to věděla, na tuto pozici by nenastoupila. O devět minut později jí přišel e-mail s výpovědí. Rozhodla se proto podat na firmu žalobu pro sexuální obtěžování.

Soud interpretoval tuto žalobu jako stížnost na nepřátelské pracovní prostředí. Žalobkyně musela prokázat, že byla diskriminována na základě svého pohlaví, tato diskriminace byla pronikavá a pravidelná, měla na ni škodlivý vliv a zodpovědný je za to zaměstnavatel.

Sexuální podtext není v takových případech nutný. Jako sexuální obtěžování lze v USA kvalifikovat jakékoli chování, které staví překážky v postupu žen na pracovištích. V tomto případě nakonec soud konstatoval, že samotné vaření kávy není genderově specifický čin. V kontextu jiných indikátorů sexismu by však mohlo jít o trestný čin.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com