Kam zmizel syndrom karpálního tunelu?

Na začátku devadesátých let bylo běžné, že každý vytížený manažer trpěl syndromem karpálního tunelu. V posledních letech je však tato diagnóza spíše výjimečná. Jak to?

Syndrom karpálního tunelu zahrnuje poruchy citlivosti, bolesti, případně i atrofie svalů v oblasti zápěstí či celé ruky.

Původně se zdálo, že postihuje především tzv. bílé límečky, tedy pracovníky v kancelářích, kteří tráví většinu času psaním na klávesnici. Postupem času se však ukázalo, že tomu tak není.

Studie americké Mayo Clinic z roku 2001 například ukázala, že lidé, kteří píší na počítači víc než sedm hodin denně, mají stejný průměr karpálního tunelu jako běžná populace. Stejné závěry měly i výzkumy Harvardské univerzity, která tvrdí, že „počítače byly vyloučeny jako příčina syndromu karpálního tunelu.

Odborníci upozorňují, že syndromem karpálního tunelu jsou mnohem více ohroženi tzv. modré límečky, tedy pracovníci, kteří celou pracovní dobu tráví šitím, balením zboží nebo prací u pásu. Velmi ohroženou skupinou jsou také servírky.

-kk-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz