Každý svého stresu strůjcem

Stresu se obecně vyhnout nelze. Ochromujícím následkům chronického pracovního stresu se však vyhnout můžeme, i když působíme v profesi přirozeně spojené se stresem. Naučíme-li se řídit stres, v kariéře nám to jen prospěje. V první řadě je třeba naučit se vnímat nejen příčiny stresu, ale i způsoby, jimiž na ně reagujeme. Jaké činnosti a jací lidé vás vyčerpávají? Z čeho nebo koho vás bolí krční páteř, třeští hlava nebo srdce buší jako o život? Jakým úkolům či situacím se vyhýbáte? Jak o stresu mluvíte sami se sebou?

Převezměte kontrolu

I když nemůžete ovlivnit propouštění nebo reorganizace, mnoho věcí ovlivnit můžete. Právě na tyto věci byste se měli soustředit. Zkuste si sestavit seznam.

Dýchejte

Lidé ve stresu skutečně zapomínají dýchat. Několik minut hlubokého dýchání uklidní vaše tělo i mysl.

Základní věci nejdříve

Kontrolu nad stresem nemůžete převzít, pokud nebudete mít kontrolu nad svým tělem. Začněte proto u základních věcí – dostatečně spěte, vyvarujte se přílišného objemu cukru či alkoholu a zajistěte si pohyb.

Vykročte ze stereotypu

Popovídejte si s někým, koho jste delší dobu neviděli. Jestliže většinou obědváte u pracovního stolu, zajděte si na oběd ven. Seznamte se s někým novým. Udělejte něco, co přeruší váš zažitý kruh stresu a obav.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com