Když se rozzlobíme, budeme nemocní

Studie britské organizace Mental Health Foundation se zaměřila na dosud přehlížený problém hněvu na pracovišti. Dlouhodobý hněv na pracovišti totiž vede k agresi, poškozuje zdraví i vztahy s druhými lidmi.

Výzkumu se zúčastnilo 1974 lidí.64 procent respondentů má pocit, že lidé jsou stále více rozhněvaní. Třetina pozoruje vyšší hladinu hněvu u blízkých přátel nebo rodinných příslušníků. 28 procent občas znepokojuje jejich vlastní hněv.

Studie upozorňuje na to, že dlouhodobý a intenzivní hněv je spojen s nemocemi, jako je srdeční infarkt nebo rakovina. Může způsobovat deprese, vést k sebepoškozování či zneužívání léků. Má také výrazně negativní vliv na interpersonální vztahy.

Výzkumníci volají po dalším výzkumu efektivity léčby a posílení vzdělávání zdravotnického personálu, aby dokázal lépe rozpoznávat problémy spojené s hněvem. Vyzývá také k posílení práce, která zajistí, aby hněv byl vnímán jako platný důvod pro zdravotní péči. Autoři upozorňují na to, že hněv dnes nebývá řešen dříve, než člověk spáchá nějaký trestný čin.

-kk-

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association