Konec blahopřáním k narozeninám

Na začátku října začal ve Velké Británii platit zákon zakazující diskriminaci na základě věku. Zaměstnavatelé tak již nemohou přímo ani nepřímo diskriminovat své lidi. Kolem tohoto zákona je však řada nejasností, jak se konkrétně chovat v praxi. Netrvalo to tedy dlouho a našla se firma, která ze strachu před soudními spory přijala velmi striktní opatření.

Pojišťovací společnost Alan & Thomas zakázala na radu právníků zaměstnancům, aby si mezi sebou posílali blahopřání k narozeninám s vtipnými komentáři o věku. Už si tak nepřečtou, že jim ujíždí vlak, že jsou už tatíci nebo že by potřebovali Viagru, i když to bude míněno v žertu. Zaměstnanci považují toto opatřené za směšné a říkají, že jim takové narážky na věk nevadí. Blahopřání si mimo zaměstnání hodlají posílat dál.

Podle odborníka na pracovní právo Neila Gouldsona ze společnosti Rowe Cohen v Manchesteru je striktní přístup zaměstnavatelů na místě a blahopřání s nevhodnými texty je třeba se zbavit. Právnička Arpita Duttová z londýnské společnosti Russell Jones & Walker však říká, že nevhodná poznámka o věku v blahopřání k soudnímu sporu nestačí.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online