Nadnárodní společnosti zavádějí globální strategie podpory zdraví zaměstnanců

Zdraví zaměstnanců patří k největším prioritám většiny nadnárodních společností pro následujících pět let. Ukázal to výzkum společnosti Towers Watson s názvem Multinational Workforce Health: Building a Sustainable Global Strategy. Především s ohledem na rostoucí cenu zdravotní péče přibývá těch, které přicházejí s iniciativami nejen pro podporu fyzického, ale i duševního zdraví zaměstnanců.

Za aktuální prioritu označily zdraví zaměstnanců tři z pěti nadnárodních společností. 87 % má za to, že významnost této priority ještě stoupne v následujících dvou až čtyřech letech. Téměř polovina respondentů chce tuto prioritu řešit zavedením globální strategie podpory zdraví zaměstnanců již do dvou let (v současné době má takovou strategii teprve 32 % nadnárodních společností).

Na otázku, jaké hlavní priority bude strategie zahrnovat, uvedlo 54 % respondentů „prokazování pokračujícího zájmu firmy o zdraví zaměstnanců, odolnost a řízení stresu“. 52 % zdůraznilo hlavně snahu o získání kontroly nad rostoucími cenami zdravotní péče. Ukázaly se při tom rozdíly mezi jednotlivými regiony: Více než dvě třetiny nadnárodních společností se sídlem v regionu EMEA uváděly mezi třemi hlavními prioritami duševní zdraví zaměstnanců a řízení stresu. V Severní Americe vedl zájem o kontrolu zdravotních nákladů (59 % respondentů). V Asii pak patří mezi největší priority poskytování konkurenceschopných odměn (62 % respondentů).

Výzkum proběhl na začátku letošního roku a vychází z odpovědí 149 nadnárodních společností, které celkově zaměstnávají 5,2 milionu lidí.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine