Navraťte sami sobě rovnováhu

Zaměstnaní lidé mají většinou napilno a soustřeďují se hlavně na svou práci a svou rodinu. Chtějí mít úspěšnou kariéru, ve volném čase se věnují rodině a příbuzným. Zdraví je pro většinu z nich zanedbatelné. Přitom by mělo zdraví stát na stejné místě právě jako práce nebo rodina. Když se totiž zanedbává a veškerý čas se věnuje jiným věcem, tak se samo ozve – lidé jsou nemocní z vyčerpání, mají úzkosti a deprese, bolesti hlavy a jsou náchylnější k nachlazení.

Lidé by měli mít ve svých životech rovnováhu. A to co se týká práce, rodiny, zdraví, ale i času, na který se mnoho z nich vymlouvá. V první řadě by si měl každý člověk stanovit své priority a nastavit hranice, především v těch důležitých věcech.

Zadruhé byste se měli naučit udělat si pauzu. Prostě vypnout a ohlédnout se zpátky, co jste všechno stihli, co jste zanedbali, kde jste byli a podobně. Taková pauza a zamyšlení by měla bránit stresu, který v každém těle pomaleji či rychleji narůstá.

Zlepšete si časovou organizaci. Vymyslete si nějaký chytrý a zábavný plánovač času. Ať už je to elektronické zařízení nebo ručně vyrobený pomocník, uvidíte, že se vám v mnohém uleví.

Kdy jste byli naposledy na dovolené? Nemáte čas? Ale jděte. Povinně si dovolenou dávejte do svého časového rozvrhu. I když jste například na obchodní cestě, využijte toho a na chvilku vypněte a uvolněte se.

Dostatečně spěte a nezapomeňte cvičit. Nejde o pocení v tělocvičně, ale o malé protáhnutí celého těla. Scházejte se s přáteli a mluvte s rodinou. Ventilujte jim svá očekávání a problémy, uleví se vám.

Mluvte se šéfem a s kolegy o tom, co vám v práci vadí, co očekáváte a za jakých podmínek byste toho mohli dosáhnout.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101