Nepropadejte syndromu oběti

Lídři, kteří jsou dlouhodobě v silném stresu, pramenícího z jejich odpovědnostní, krizí a požadavků, mohou snadno propadnout tzv. syndromu oběti – vybuchnou, vyhoří a ztratí efektivitu.

Z neurologie a psychologie je známo, že lidem trpícím chronickým stresem oslabují kognitivní funkce a jsou častěji nemocní. Ztrácejí širší perspektivu a dělají špatná rozhodnutí. Upadá také jejich sebevědomí, empatie a schopnost řídit sebe samé. Přicházejí o emoční a sociální dovednosti, které z nich dělají dobré lídry. Právě nejlepší vůdcové jsou pak paradoxně nejčastějšími oběťmi syndromu oběti.

Dobrá zpráva je, že s tím lze mnohé dělat. Nejprve se však musíte zbavit představy, že letní dovolená všechno spraví. Uvědomte si, že se vracíte zpět do prostředí dostupného 24 hodin po 7 dní v týdnu. Máte kolem sebe stále stejný tlak. Dále mějte na paměti, že nejste superhrdinové. Jste silní, odolní a chytří, to využívejte. Zabudujte však do své každodenní činnosti i prvky, které vám pomohou obnovit vaše psychické i fyzické síly. Je to stejně důležité, jako jíst, spát a dýchat. Začněte následujícími kroky:

- Naslouchejte varovným signálům. Pravděpodobně nebudou tak dramatické, jako je zničené manželství nebo kariéra. Mohli jste se však přestat smát, přestali jste chodit do tělocvičny nebo opustili jiné věci, které vás bavily. Dobře si toho všímejte a upravte svůj směr raději dříve než později.

-  Věnujte pozornost své mysli, tělu, srdci a duchu. To se nestane náhodou, většina z nás potřebuje najít vlastní způsob reflexe. Zkuste si denně najít několik klidných minut pro sebe, i kdyby to mělo znamenat chvilku před tím, než vstanete, pocházku z vlaku do práce nebo tiché posezení v parku.

- Najděte naději. Naděje má velkou sílu. Pomáhá zmírňovat negativní vlivy životních překážek a tlaků, vykročit správným směrem. Představte si proto svůj život za deset let. Kdo s vámi bude sdílet život? Co zaujme vaše nadšení?

- Mějte soucit.
Všímejte si potřeb a přání lidí kolem vás. Jednejte podle toho, co vidíte – udělejte něco, abyste je podpořili a pomohli jim dosáhnout jejich cílů. Snažte se vždy někomu zlepšit den. Podobně jako naděje i soucit podporuje pozitivní emoce, které pomáhají k psychické i fyzické obnově.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review