Norsko: Dobrovolné zapojování žen do vedení firem nefunguje

Ilustrační snímek

Evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová vyzvala na začátku března společnosti kótované na burze v rámci EU k podepsání dobrovolného příslibu zapojení 30 % žen do vedení do roku 2015 a 40 % žen do vedení do roku 2020. Nedojde-li během následujícího roku ke změnám, je připravena prosadit zákonně závazné kvóty.

Norsko, které kvóty již má, je přesvědčeno, že tato další „poslední šance“ Redingové pro dobrovolné zapojení více než do vedení evropských firem je předem odsouzena k neúspěchu. V rozhovoru pro server EUobserver to uvedla norská ministryně pro administrativu Rigmor Aasrudová.

Připomněla podobný krok norské vlády v roce 2003, která dala veřejně obchodovatelným firmám dva roky na dobrovolnou úpravu zastoupení žen ve vedení. Dobrovolný systém však nefungoval. Počet žen ve vedení firem stoupl pouze z 5 % na 6 %. Po zavedení kvót v roce 2007 měly firmy dva roky na to, aby počet žen v jejich vedení dosáhl 40 %. „Od roku 2007 do roku 2009 stoupl z 6 % na 36,9 %. To byl velký úspěch,“ říká Aasrudová. Zákon dává státu možnost rozpustit firmy, které kvóty nesplní, dosud však žádná rozpuštěna nebyla.

Firmy v Norsku zprvu zákonné zavedení kvót odmítaly a vedly proti němu řadu kampaní. Jakmile však byl zákon schválen, většina z nich začala nabízet zvláštní vzdělávací kurzy, v jejichž rámci si výkonní ředitelé mohli vybrat až tři kvalifikované ředitelky. Do konce roku 2007 absolvovalo tyto tréninky téměř 600 žen, z nichž polovina se stala členkami správních rad ve svých společnostech.

Úspěch kvót však podle Rigmor Aasrudové souvisí také s kvalitní sociální podporou pro rodiny, respektive oba rodiče, aby matky nemusely obětovat kariéru péči o děti. Tatínkové mohou v Norsku zůstat doma s dětmi až deset týdnů.

Nejnovější údaje Evropské komise ukazují, že ženy představují pouze 12 % členů představenstev největších evropských společností. V 97 % případů předsedá představenstvu muž.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver