Pohyb ve volném čase pomáhá předcházet depresi

Lidé, kteří ve svém volném čase pravidelně cvičí, trpí ve výsledku méně symptomy deprese a úzkosti. Vyplývá to ze studie 40 tisíc Norů, kterou společnými silami provedl Institute of Psychiatry při britské King's College London, Norský institut veřejného zdraví a univerzita v norském Bergenu. Fyzická aktivita v rámci pracovního dne však stejný efekt nemá, pravděpodobně kvůli jiné úrovni sociálních interakcí.

Výzkum konkrétně odhalil, že u lidí, kteří volný čas netráví aktivně, je pravděpodobnost výskytu deprese a úzkosti dvakrát vyšší než u aktivních jedinců. Intenzita cvičení přitom nehraje významnou roli, důležité je zapojení dalších lidí.

„Zjistili jsme, že lidé, kteří se pravidelně zapojují do volnočasových aktivit jakékoli intenzity, méně trpí depresí. Zásadní je společenský kontext, v němž tyto aktivity probíhají. Sociální výhody s tím spojené, jako je vyšší počet přátel a silnější sociální podpora, jsou důležitější než jakékoli biologické ukazatele kondice,“ shrnul vedoucí výzkumu Samuel Harvey.

Jít si zaběhat s přáteli nebo se zapojit do jakéhokoli týmového sportu je proto pro naše duševní zdraví přínosnější než fyzicky náročné zaměstnání.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC