Proč je důležité míti klid od práce

Lidé ve svém volném čase běžně uvažují o pracovních záležitostech, přemýšlení o práci by však nemělo zabrat většinu jejich volného času. Pak by to již bylo nejen kontraproduktivní, ale i zdravotně nebezpečné. Zejména lidé s náročným zaměstnáním by se proto měli učit, jak ve volných chvílích odpočívat a odpoutat se od práce.

Začněte tím, že před odchodem z pracoviště dokončíte rozdělanou práci. Lidský mozek si totiž lépe pamatuje nedokončené věci než dokončené. Náročnější úkoly si rozdělujte do menších, postupných kroků.

Nepracujte bez přestávky ani do noci

Dodržujte pravidelné přestávky a na oběd se snažte chodit mimo pracoviště. Studie potvrzují, že zaměstnanci, kteří vynechávají přestávky a jídlo, mají s odpoutáním od práce ve volném čase větší problémy. Nepracujte také večer. Někdy to může být nezbytné, neměl by se z toho však stát zvyk. Večerní práce vás připravuje o volný čas a také více vyčerpává. Zároveň může vést k problémům se spánkem.

Najděte si koníčka a plánujte relaxaci

Věnujte se mimopracovní činnosti, která vás baví a dokáže vás pohltit. Když se věnujeme svým koníčkům, soustředíme myšlení na činnost, kterou právě vykonáváme, což je určitou formou meditace. Čím více budete relaxovat, tím jednodušší to pro vás bude.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today