Sbohem, siesto!

Ve Španělsku je běžné, že pracovní den je rozdělen napůl dlouhou polední přestávkou spojenou se siestou. Pro řadu zaměstnanců to však znamená tak dlouhý pracovní den, že domov je pro ně jedním z míst, která pouze krátce navštěvují. S právě schváleným zákonem si mohou oddechnout státní úředníci, jejichž pracovní doba byla zkrácena do šesti hodin večer. Doposud pracovali od 9 hodin ráno do 14, pak následoval čas na oběd a siestu, takže se do práce vraceli až v půl páté na další tři hodiny.

Průzkumy ukazují, že o podobné opatření by měli zájem i ostatní zaměstnanci, zejména ve městech. Nemají zde totiž své domovy tak blízko, aby si mohli po obědě odskočit domů pospat a zase se vrátit do práce. Jen dojíždění ráno a večer je stojí mnoho času, který by raději věnovali svým rodinám nebo mimopracovní činnosti, jak je to běžné v ostatních státech Evropy. V soukromém sektoru bude však změna složitější.

Podle jednoho z nejnovějších průzkumů pracují Španělé mnoho hodin, blíží se dokonce Japoncům. Mají však daleko nižší produktivitu. Efektivně využívají jen 61 procent svého času.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork