Spát, snad i snít

Trpíte-li špatným spánkem, který pak ovlivňuje vaše schopnosti v práci i doma, nejste zdaleka sami. Výzkum americké National Sleep Foundation uvádí například, že polovina dospělých Američanů pociťuje únavu alespoň jeden den v týdnu, přičemž 17 procent z více než 1 500 respondentů uvedlo, že s bojuje s únavou denně. Američané spí v průměru 7 hodin denně, přičemž odborníci uvádějí optimální dobu odpočinku v rozmezí sedmi až devíti hodin. V porovnání s minulými lety se délka spánku zkracuje a přibližně polovina Američanů se potýká s nebezpečnými poruchami spánku.

Zaměstnavatelé by měli vzdělávat své zaměstnance v oblasti poruch spánku a odrazovat je od příliš dlouhé práce. Spánek je velice důležitým zdrojem jak pro ně, tak pro zaměstnance. Odpočinutí lidé mohou podávat lepší pracovní výkony, jsou rychlejší a přesnější, mají pozitivnější přístup. Maximální délka denní práce spolu s dojížděním by neměla přesáhnout deset hodin. Zaměstnanci potřebují čas na odpočinek a individuální aktivity, aby nepodlehli vyčerpání.

Klíčem ke kvalitnímu spánku je zavedení rutinních zvyklostí. Článek nabízí několik doporučení:

- Dejte si čas na uklidnění. Věnujte dvacet až třicet minut před spánkem relaxaci v podobě teplé lázně, poslechu hudby nebo hovoru s partnerem.

- Snažte se nevečeřet později než v sedm hodin večer. Pozdější jídlo způsobuje poruchy spánku.

- Vyzkoušejte si alespoň dva týdny spát denně osm hodin, abyste viděli, jak lépe se pak můžete cítit.

- Pokud vaše problémy se spánkem přetrvávají, poraďte se s lékařem.

-kk-

Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia