Správnou ergonomií pracovního místa předejdeme zbytečným bolestem těla

Známe to asi všichni. Hodiny za pracovním stolem a tělo se dříve nebo později ozve samo. V lepším případě máme alespoň kvalitní pracovní židli, v tom horším sedíme na home office v kuchyni u jídelního stolu. Jak si lehce pomoci, abychom předešli zbytečným bolestem zad a zbytku těla?

Office Fitness

Nyní si v rychlosti ukážeme, jak si dlouhodobě pomáhat, aby nás nic nebolelo. A to nejenom v práci, ale kdekoliv sedíme, třeba i v restauraci nebo i na dovolené.

Aktivní sed a vhodné nastavení pracovní plochy

Základem je aktivní sed a správné nastavení pracovního místa. Tomu pomáhá také správně nastavená výška monitoru ve výšce očí. Pomůžeme si třeba krabicí od bot nebo pěkným a užitečným podstavcem pod monitor. 

Základní doporučení: 

  • Po hodině práce si udělejte krátkou přestávku.
  • Odpočine si nejen mozek, ale hlavně trpící krční a bederní páteř a také mezilopatkové svaly.

A jak na aktivní sed?

  • Posaďte se doprostřed židle, neopírejte se ani o opěradlo židle, ani o hranu stolu
  • Vybalancujte střed, narovnejte záda, celá chodidla (špičky i paty) musí být opřená o zem
  • Ramena tlačte dozadu a dolů
  • Zatlačte šuplík, tzn. bradu posuňte dozadu


A tento sed si hlídejte a buďte v něm kdykoliv si vzpomenete. Vidíte ho na obrázku.

Brzy pocítíte rozdíl mezi běžným sedem a tímto aktivním sedem. Jak se v této pozici cítíte? A vzpomenete si na aktivní sed i v restauraci?

O aktivním sedu si můžete přečíst v našem předešlém článku: Jak si pomoci a jak předcházet bolestem při dlouhém dni za pracovním stolem. Praktické návody a ukázky k rychlému zlepšení a prevenci bolestí a civilizačních onemocnění.

 

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.