Syndrom karpálního tunelu - jak mu předcházet

Možná se domníváte, že každodenní práce s počítačem je zdravotně nenáročná, ale není tomu tak. Dostávají zabrat nejen vaše kolena a svaly na nohou, které osmihodinovým sezením ochabují, ale zejména vaše paže zápěstí a ruce. Zánět šlach, burzitida a syndrom karpálního tunelu jsou nejznámějšími z nich – vznikají přepínáním malých svalů na zápěstí a předloktí.

K syndromu karpálního tunelu může dojít, pokud namáhané šlachy otečou a začnou tlačit na středový nerv. Celý problém je nutno začít řešit včas. Pokud pracujete denně mnoho hodin na počítači, můžete zaznamenat tyto varovné příznaky: pocit napjatých šlach, nepohodlí, ztuhnutí, ztrátu síly, bolest či pálení a mravenčení v zápěstí, prstech, předloktích či pažích – to jsou jen některé. Bolest vás může v noci i vzbudit. Jak ale těmto problémům předcházet?

Předloktí a zbytek paže by měly při psaní svírat úhel 90°, zápěstí by nemělo být ohnuto, mělo by být v přibližné přímce s předloktím tak, abyste se cítili pohodlně. Myš držte volně, pokud ji nepoužíváte, pusťte ji. Zkuste po dnech střídat ruku, kterou s myší pracujete. Zápěstí nesmí spočívat při práci s myší na tvrdé podložce. Zkuste trackball. Odpočívejte – každých 10 minut si dejte několikavteřinovou pauzu, každou hodinu pak 10 – 15 minut. Ruce jsou úžasný nástroj – věnujte jim zaslouženou péči.

**Datum vydání: VI/2002**
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com