USA: V Kongresu byl předložen zákon o kojení na pracovištích

Ilustrační snímek

Americká demokratická poslankyně Carolyn B. Maloneyová a demokratický senátor Jeff Merkley předložili v Kongresu návrh zákona s názvem Breastfeeding Promotion Act of 2011. Chtějí tak zajistit matkám po návratu do zaměstnání právo kojit na pracovišti.

Návrh tohoto zákona vychází ze zákona s názvem Affordable Care Act z roku 2007, který byl schválen ve státě Oregon právě za působení Jeffa Merkleyho jako senátora. Matky pracující ve firmách s více než 50 zaměstnanci díky němu mohou využívat neplacené přestávky k odsávání mateřského mléka v soukromí míst k tomu určených.

Senátor Merkley zdůrazňuje zdravotní a ekonomické přínosy kojení: „Snadnější kojení znamená zdravější děti, nižší zdravotní náklady a spokojenější zaměstnance.“ Carolyn Maloneyová argumentuje statistikou organizace United Breastfeeding Committee – kdyby polovina amerických dětí byla kojena po prvních šest měsíců svého života, znamenalo by to roční úsporu 14 miliard dolarů na zdravotní náklady jen u tří nejčastějších dětských nemocí.

Breastfeeding Promotion Act navrhuje zahrnout kojení do zákona o občanských právech a zajistit ženám, které na pracovišti kojí nebo odsávají mateřské mléko, ochranu před diskriminací a propuštěním z důvodu kojení v pracovní době. Dále chce rozšířit skupiny zaměstnankyň, na které se toto právo bude vztahovat.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com