V Británii přichází nový systém pro kvalifikovanou externí pracovní sílu

Podle nových pravidel budou Ve Velké Birtánii moci využívat pracovníky z Evropského hospodářského prostoru pouze zaměstnavatelé s licencí od UK Border Agency. Druhá sekce nového imigračního systému řeší kvalifikované pracovníky, zatímco sekce pátá ty, kteří přicestují do Velké Británie dočasně převážně z neekonomických důvodů, například sportovce, baviče a pracovníky charity.

Obě tyto sekce nahradí asi 30 odlišných směrnic, podle kterých dříve zaměstnavatelé přiváděli do země imigranty a také starý systém týkající se pracovních povolení. Sekce první – pro vysoce kvalifikované přistěhovalce byla představena v únoru letošního roku, sekce čtyři, která řeší studenty, bude následovat příští rok. Sekce tři pro méně kvalifikované pracovníky je v současné době pozastavena.

Nový systém má zajistit, aby se do země dostali pouze potřební. Je také flexibilní a umožňuje zvýšit nebo snížit laťku podle firemních potřeb a bere v potaz populační trendy. Podle vlády by v loňském roce mělo v Británii pracovat o 12 % méně přistěhovalců v případě, že by nový systém byl na místě. Porušení nových pravidel bude firmy stát až 10 000 liber za každého nelegálního zaměstnance a vyškrtnutí z registru UK Border Agency.


Dosud si zažádalo o licenci pouze 2500 firem z očekávaných 20 000. Podle sekce dva nového systému musí firmy také projít rezidenčním tržním testem a prokázat, že nedokáží zaplnit pozici britským občanem.

-av-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management