10 kroků k lepšímu náboru

Špatná náborová strategie se projevuje řadou negativních dopadů na firmy, mezi něž patří především nábor špatných lidí, přílišný čas věnovaný špatným lidem a přílišný objem finančních prostředků investovaných do špatných lidí. Článek popisuje deset tipů, jak snížit riziko a důsledky špatného náboru.

- Přemýšlejte o náboru jako o projektu. Propracujte jednotlivé jeho fáze: vyjasnění (koho chcete), zdroje (kde ho chcete najít), výběr (jak ho vyberete) a spuštění (jak začne).

- Ujasněte si, koho hledáte. Jaké znalosti, dovednosti a zkušenosti hledáte? Jaký typ člověka ve smyslu jeho chování, osobnosti a zapadnutí do firemní kultury potřebujete? Uvědomte si, že zatímco dovednostem se lze učit, osobnost se mění jen velmi těžko.

- Vypracujte si strategii zdrojů, které využijete pro nábor. Zvažte placené i neplacené kanály. Ptejte se současných zaměstnanců.

- Zvolte si techniky výběru. Zamyslete se, zda zaměstnance vybíráte podle toho, zda jsou pro vás skutečně vhodní, nebo podle jejich schopnosti napsat dobrý životopis.

- Určete si časový rozvrh. Udělejte si jasnou představu o tom, kolik času máte na jednotlivé fáze náboru. Uvažujte o svém osobním pracovním rozvrhu a o tom, jak do něj zapadnou.

- Uvažujte právně. Vycházejte ze zákonných ustanovení a uvědomte si, co při náboru můžete a nemůžete dělat.

- Udržujte lidi informované. Uvědomte si, že každý uchazeč o práci může jednoho dne být vaším zákazníkem, rivalem nebo kolegou. Neudržujte je proto v nevědomosti.

- Blíže se seznamte s užším výběrem uchazečů. Pozvěte je například na neformální oběd s vaším týmem. Požádejte o názor i své kolegy.

- Naplánujte uvedení do funkce. Nové zaměstnání patří mezi nejvíce stresující životní zkušenosti. Při plánování uvedení do nové funkce proto vycházejte z představy, jak byste se sami cítili a nezapomeňte se zeptat, jak by si své uvedení představoval dotyčný.

- Položte si několik upřímných otázek. Máte čas, dovednosti a finance pro provedení svého plánu? Dává to obchodní smysl, abyste se do náboru zapojovali osobně? Neměli byste hledat poradce?

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com