Británie: Počet žen ve vedení firem roste. Pomohl kodex headhunterů

Ilustrační snímek

Počet žen jmenovaných do představenstev největších britských společností dosáhl v posledním roce významného nárůstu. Zatímco v roce 2010 představovaly ženy 12,5 % členů představenstev největších firem kótovaných na londýnské burze (index FTSE 100) a 7,8 % členů představenstev firem dle indexu FTSE 250, dnes je to 16, 7 % (FTSE 100) a 10,9 % (FTSE 250). Od března letošního roku tvořily ženy 44 % nově jmenovaných předsedů představenstev firem dle indexu FTSE 100 a 40 % nově jmenovaných předsedů představenstev firem dle indexu FTSE 250.

K tomuto vývoji výrazně přispěl vznik tzv. dobrovolného kodexu firem působících v oblasti přímého vyhledávání pracovníků - Voluntary Code of Conduct for Executive Search Firms. Ten vznikl přesně před rokem v reakci na zprávu vládního zmocněnce Lorda Daviese z února 2011, která vyzvala největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015. Připojily se k němu přední firmy z oboru executive search. Kodex obsahuje sedm principů zaměřených na podporu firem k přijímání většího počtu žen do nejvyšších manažerských pozic.

Ministr obchodu Vince Cable považuje roli kodexu za klíčovou. Minulý rok podle něho jasně ukázal, že dobrovolný přístup ke zvyšování diverzity představenstev ve spolupráci s personálními agenturami funguje. Také Lord Davies pochválil úspěšnou snahu agentur a vyzval k dalšímu prosazování tohoto modelu náboru do nejvyšších pater společností.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine