Jak ztratit uchazeče o práci za 10 vteřin

Vyhlášení vítězů soutěžě Kariérní stránky a Kariérní video roku 2015

Josef Kadlec, první certifikovaný LinkedIn profesionál ve střední a východní Evropě, autor knihy People As Merchandise: Crack the Code to LinkedIn Recruitment a zakladatel vzdělávací instituce Recruitment Academy, nám zodpověděl pár otázek na téma moderní recruitment. 

Prozradil, jak může firma ztratit potenciálního uchazeče o zaměstnání ještě před oslovením, a to během pouhých deseti vteřin.

Pozval také na druhý ročník soutěže o nejlepší Kariérní stránky a Kariérní video roku, do které se firmy mohu hlásit ještě do konce září a vyhrát hodnotné ceny včetně předplatného HR News.

Josefe, recruitmentu se věnujete řadu let. Jak se v současné době mění vztah firem a uchazečů o práci?

Jak může potvrdit každý zaměstnavatel – najít v dnešní době kvalitního, kvalifikovaného a do pracovního týmu vhodného adepta na volnou pracovní pozici je opravdu velmi náročné. Na současném trhu práce je pouze zhruba 20 % ekonomicky aktivních jedinců, kteří se rozhodli změnit svůj současný pracovní stav a hledají novou práci. Mnoho prostoru na chybování při oslovování vhodných adeptů opravdu není.

Když mluvíte o chybování při oslovování kandidátů, co konkrétně máte na mysli?

Představte si následující situaci – kandidát, který perfektně splňuje všechny vaše požadavky, se díky vyhledávání na internetu dostane na kariérní stránky vašeho firemního webu. V tuto chvíli se spouští 10vteřinový limit, během kterého buď uchazeče zaujmete natolik, že se rozhodne na vašem webu zůstat a prohlédnout si pracovní nabídky, nebo odchází a na web už se, s největší pravděpodobností, v dohledné době nevrátí. Pravidlo deseti vteřin, jak ho moderní internetové průzkumy chování lidí na internetu označují, lze aplikovat na veškeré internetové stránky. V sekci „Kariéra“ na firemních webech jej však musíme brát na vědomí s tou největší vážností.

Jaké jsou nejčastější chyby, které firmy při náboru prostřednictvím vlastních webů dělají?

Kariérní stránky musí být unikátní, chytlavé a musí v uchazeči vyvolat tzv. wow efekt, musí si říct: „Páni, pracovat pro tuhle firmu musí být super.“ Stránkám často chybí originalita, kvalitní zpracování jak po designové, tak technické stránce, ale také přehlednost. Nemůžete od návštěvníka webu očekávat, že se bude proklikávat skrz několik vrstev webu, než se dostane k požadované informaci. Vy hledáte kvalitní zaměstnance, a tak by měla vypadat i vaše pracovní nabídka. Rád bych ale podotkl, že firmy si tuto situaci uvědomují a na jejich webových stránkách to je opravdu vidět.

Jak konkrétně to můžeme pozorovat? Jsou určité trendy, které moderní firmy do svých webů promítají?

Aktuálním trendem při oslovování možných zaměstnanců, ale také jako součást HR marketingu, je kariérní video. Krátké spoty, sloužící k oslovení možných kandidátů a budování HR marketingu, jsou nyní čím dál častější formou firemní prezentace. Na webu se také často objevuje méně formální nebo zcela neformální forma komunikace, firmy se vyhýbají fotkám z fotobank, které nahrazují fotkami z běžného dne ve firmě a portréty skutečných zaměstnanců firmy. Hlavně poslední zmíněný prvek dodá firmě lidskou tvář, která je v neosobním světe internetu zapotřebí.

Zmínil jste neformální komunikaci. Nemyslíte si, že i to má určité meze?

Samozřejmě, určité meze je třeba respektovat. Firma by se měla na internetu prezentovat s ohledem na skutečnou interní kulturu podniku, a také komunikaci přizpůsobit dané pracovní pozici. I proto se firmy stále častěji věnují natočení kvalitního kariérního videa – zde můžete během pár minut představit firemní kulturu, prostory společnosti, konkrétní zaměstnance podniku, ale také firemní benefity a další zajímavé informace, které můžou zájemce o práci přesvědčit, aby vám poslal životopis. Poté obvykle přichází další krok, tedy návštěva kariérních stránek společnosti, o kterých jsem se již zmiňoval dříve.

Letos jste se v Recruitment Academy rozhodli zorganizovat již druhý ročník soutěže o nejlepší Kariérní stránky a Kariérní video roku. Jak zatím ročník 2016, s uzávěrkou přihlášek do konce září, hodnotíte?

Do soutěže se nám hlásí firmy zvučných jmen a představují nám opravdu skvělé projekty. Na našem blogu HRmixer.cz každý týden zveřejňujeme recenzi jednoho videa a jedněch kariérních stránek. Recenze zpracovává jeden ze členů poroty celé soutěže, Blake Wittman, specialista na HR marketing a CEO recruitment agentury GoodCall. Hned první recenze, která představila firmy Deloitte. a MAKRO C&C, je velmi pozitivní a některé prvky z kariérních stránek společnosti Deloitte. považujeme za přelomové. Firma nenuceně a vkusně představuje lidskou tvář firmy, která byla doteď v Česku považována za neosobní a tvrdě korporátní. I další přihlášené firmy, jejichž recenze se teprve chystají, nám ukazují, jak moc se mění přístup ke kandidátům ze strany velkých firem. Nepřímo tak můžeme sledovat, jaké jsou aktuální požadavky kandidátů, jaké firemní benefity hrají prim a jak může firemní kultura ovlivnit zájem uchazečů o práci.

Ještě, prosím, čtenářům prozraďte, jak se mohou přihlásit do soutěže o nejlepší kariérní video a stránky roku 2016.

Přihlašovací formulář naleznete na webové adrese http://kariernivideo2016.recruitmentacademy.cz. Přihlašování je možné do 30. září 2016. Soutěžíme nejen o „titul“, ale také o kurz HR marketingu, hodnotné ceny od společnosti Sodexo a roční předplatné HR news.

Články v sérii

Aktuální

Přihlaste svou firmu: Kariérní stránky roku 2015 a Kariérní video roku 2015

Aktuální

Přihlaste svou firmu: Kariérní stránky roku 2016 a Kariérní video roku 2016

Aktuální

Jak ztratit uchazeče o práci za 10 vteřin

Aktuální

HR marketing na nejvyšší úrovni

Aktuální

Investice do kariérního videa i webu už je pro firmy samozřejmostí