Jednání o kvótách v Německu opět na mrtvém bodě

Ilustrační snímek

Nejnovější pokus o dosažení dohody ve věci zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedení německých firem skončil neúspěšně. Po středečním jednání ministryně práce Ursuly von der Leyenové s představiteli třiceti největších veřejně obchodovatelných německých společností stále není jasné, zda se ministryni podaří prosadit její návrh na zavedení kvót. Společnosti jsou proti kvótám, zavázaly se však, že samy specifikují konkrétní cíle pro zlepšení genderové rovnosti ve svých řadách.

Ursula von der Leyenová chce vyřešit genderovou nerovnováhu na manažerských pozicích pomocí závazné kvóty dané zákonem, která ženám zaručí třetinu pozic v představenstvech do roku 2018 nebo 2020. Uplynulých deset let, kdy firmy byly opakovaně vyzývány, aby dobrovolně zvýšily zastoupení žen, podle ní nepřineslo žádné výsledky. Ve dvou stovkách největších německých firem jsou manažerky zastoupeny pouze 2,5 %. To znamená horší situaci než v Číně nebo Rusku a staví Německo na úroveň Indie.

Zaměstnavatelé jsou ostře proti kvótám a stejný názor mají i někteří další členové vlády včetně kancléřky Angely Merkelové. Ministryně pro rodinu Kristina Schröderová by firmám dala další šanci, aby zvýšily počet žen dobrovolně. O kvótách je ochotna uvažovat až ve chvíli, když se to nepodaří do roku 2013. Také prezident Federace německého průmyslu (BDI) Hans-Peter Keitel vyzval firmy, aby přišly s vlastními návrhy. Diktovat kvóty shora podle něj není možné, jelikož podmínky a profily manažerských pozic v jednotlivých firmách jsou velice rozdílné.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle