Na Slovensko se blíží globální vlna propouštění v IT, čeští zaměstnavatelé cílí na slovenské experty

Vlna propouštění v technologickém sektoru dorazila i na Slovensko. Českým firmám tato situace dává příležitost oslovit nové uchazeče a nabídnout jim své volné pozice. Těch je na českém trhu bezmála 30 tisíc. Slovenští vývojáři, administrátoři či pracovníci technické podpory v ČR získají nejen přístup k zajímavějším projektům a kariérním šancím, ale i větší jistotu a v mnoha případech i vyšší mzdu. V závislosti na pozici a lokalitě si u nás slovenští IT experti mohou vydělat o stovky až tisíce eur měsíčně více. Zaměstnavatelé jsou jim navíc ochotni vycházet vstříc a nabízet i práci z domova s minimální nutností navštěvovat firemní kanceláře.

Malo Martin, Grafton recruitment

Dle studie společnosti Challenger, Gray & Christmas Inc. propustily jen za první dva měsíce letošního roku IT firmy v USA nejvíce lidí od roku 2009. O místo přišlo více než 180 000 pracovníků, což je nárůst o 427 % v porovnání s 34 tisící propuštěnými zaměstnanci ve stejném období roku 2022. Propouštění se týká technologických gigantů jako Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet, Cisco, Google, Spotify, PayPal Holdings či IBM.

Jde o reakci na útlum poptávky, ke kterému došlo po prudkém růstu a boomu digitalizace v době pandemie. Propouštění se pomalu začíná objevovat i na Slovensku. Jako první jsou obvykle propuštěni dodavatelé a freelanceři, tedy lidé pracující na volné noze. Pokud bude tlak na propouštění výraznější, odejde menší část stálých pracovníků a jejich práce bude přerozdělena mezi jejich kolegy, případně i méně zkušené, ale levnější pracovníky.

V České republice naproti tomu již několik let probíhá boom technologických a digitálních oborů. Stojí za tím růst tuzemských IT firem i rozmach vývojových center světových značek. Dle dat oborové asociace ABSL se počet vývojářů a softwarových inženýrů pracujících v těchto firmách za posledních pět let dokonce více než zdvojnásobil. Na trhu i přesto stále chybí až 30 tisíc IT specialistů. A tak zatímco na západních trzích technologické firmy zpomalují své náborové aktivity anebo dokonce začínají s propouštěním, český trh po krátkém pozastavení náborů na konci roku 2022 opět čile nabírá, a to i kvalifikované uchazeče ze zahraničí. V současnosti se jejich pozornost obrací na Slovensko.

Toto propouštění je pro český trh dobrou zprávou, některé pozice nedokázaly firmy dlouhodobě obsadit a nyní s růstem počtu uchazečů budou schopné své projekty dále rozvíjet. Na trhu je přitom největší hlad po seniorních rolích v oblasti developmentu, velký nedostatek však hlásí i v případě specialistů na bezpečnost a Java developerů. Rostoucí poptávka po IT specialistech je patrná i v oboru podnikových služeb, kde IT představuje jednu z nejrychleji rostoucích oblastí. Uplatnění zde najdou experti celé řady specializací, od IT bezpečnosti a výzkumu a vývoje, přes správu infrastruktury a IT podporu, až po vývoj softwarových či mobilních aplikací.

Mzdy i o polovinu vyšší

Kromě zajímavějších kariérních šancí a větší stability mohou v ČR slovenští IT experti získat i lepší mzdové podmínky. Dokonce i těm nejkvalifikovanějším a nejlépe placeným IT expertům v Bratislavě se vyplatí najít si práci v Praze, protože zde mohou dosáhnout a na vyšší mzdy, a to běžně o polovinu a v případě nejlépe placených ředitelů IT až o tři čtvrtiny. Například IT administrátoři si v Praze mohou vydělat od 2300 do 4600 eur, na Slovensku je ale běžných jen 1800-2800 eur, v Trenčínském a Žilinském kraji dokonce ještě méně (1500-2400). Podobné rozdíly platí i u zkušených vývojářů.

Zajímavá může být pro slovenské IT odborníky i práce v Brně. Administrátoři a vývojáři si zde mohou měsíčně vydělat o 500-1000 eur více než v Bratislavě, pracovníci technické podpory o 200 eur. Administrátorům a vývojářům ze Žilinského a Trenčínského kraje se pak může vyplatit najít si práci i v Ostravě, administrátoři si zde mohou vydělat o desetinu až čtvrtinu více a zkušení vývojáři dokonce o více než třetinu.

Práce na dálku běžným trendem v IT

Slovenským expertům, kteří se rozhodnou přijmout pracovní nabídku z Čech ,přitom hraje do karet i to, že došlo k rozmachu práce na dálku. Celá řada zaměstnavatelů v IT nabízí i pozice ve full remote režimu, a tak není pro slovenské ajťáky problém pracovat z domova pro firmy se sídlem například v Praze, Brně či Ostravě.

null

 

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.
Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí Gi Group. Více informací na www.grafton.cz.