Nebezpečné předsudky v HR

Lidský mozek si při zpracovávání informací vytváří určité zkratky, jejichž cílem je usnadnit a urychlit rozhodování. Funguje to již od pravěku. Když například vidíme velké zuby, pruhovaný kožich a slyšíme zlověstné vrčení, mozek okamžitě vyšle signál nohám, aby začaly utíkat před tygrem. Analýzou žádných doplňkových informací se v takové chvíli nezabýváme.

Ilustrační snímek

Dnes chápeme tyto zkratky v uvažování spíše jako intuici nebo zdravý rozum. Intuice však nemusí vždy být správná, na což často zapomínáme. V zajímavém článku na serveru humancapitalleague.com o tom píše marketingová manažerka společnosti Globoforce Darcy Jacobsenová. Upozornila na pět typů příliš zjednodušeného uvažování, jemuž se v psychologii odborně říká „kognitivní předsudky“, v souvislosti s řízením HR ve firmách.

1. Předsudky v náboru

Typický důvod vysoké fluktuace zaměstnanců. Lidský mozek má tendenci si myslet, že kladné vlastnosti se shlukují dohromady. Fyzicky atraktivní uchazeči o práci tak hned působí i talentovaněji, inteligentněji a schopněji než uchazeči méně přitažlivého vzhledu. Statistiky jasně ukazují, že atraktivnější uchazeči jsou přijímáni častěji. Opravdu máte dát na první pohled?

2. Předsudky v otázce změn

Známe to všichni. Zaměstnanci mají tendenci neměnit daný stav věcí, i když fakta dokazují, že je třeba změna. Máme přirozenou tendenci si myslet, že způsob, jímž se „věci dělali vždycky“, je nejlepší. Jak proti tomu bojovat? Vytrvalou komunikací.

3. Předsudky v hodnocení

Zaměstnanci většinou nesnášejí hodnocení výkonnosti a často k tomu mají dobrý důvod. Manažeři totiž mají tendenci hodnotit pouze to, co si pamatují z nejbližší doby. Zaměstnanec, který má za sebou náročný měsíc, kdy se mu příliš nedařilo, je tudíž ve značné nevýhodě. Vedete své manažery k tomu, aby hodnotili zaměstnance z dlouhodobějšího pohledu?

4. Předsudky v kolektivu

Jednotlivé týmy nebo i celá oddělení se často dělí na „my a oni“, přičemž „my“ jsme samozřejmě ti lepší. Co s tím? Jděte cestou budování vztahů a celofiremní kultury.

5. Předsudky o podřízených

Všichni tíhneme k přehlížení informací, s nimiž nesouhlasíme. Naopak si více všímáme toho, čemu věříme. To může být nebezpečné zvlášť pro manažery, kteří mají tendenci vidět na zaměstnancích jen to dobré. O důvod víc, aby jim HR poskytovalo co nejobjektivnější data o výkonnosti zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: Human Capital League - online komunita pro profesionály v oblasti řízení lidí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Capital League