Neurověda odhalí manažerskou inteligenci

Psychologové z University of Toronto, Harvard University, University of Hawaii a McGill University používají nový způsob měření „manažerské inteligence“ pomocí počítačů. Pomáhá jim lépe určovat, kdo uspěje v manažerské roli nebo v konkurenčním akademickém prostředí. Výsledky jejich výzkumu ukazují, že muži a ženy dobře zvládající úkoly, které vyžadují kognitivní funkce prefrontální mozkové kůry, dosahují u svých nadřízených lepšího hodnocení svých manažerských schopností.

Dobré funkce prefrontální mozkové kůry umožňují lidem pracovat s mnoha myšlenkami najednou, plánovat budoucí kroky, vyhýbat se impulzivnímu jednání a uváženě reagovat na nové situace. „Tyto schopnosti, po desetiletí popisované neurovědci jako manažerské funkce, jsou zjevně relevantní pro vysokou výkonnost v managementu a akademickém prostředí,“ vysvětluje profesor psychologie Jordan Peterson z kanadské University of Toronto. „My jsme vzali tento popis doslova a začali provádět testy manažerských funkcí u běžných lidí v reálném pracovním prostředí.“

Doposud se k testování osobností za účelem předvídání manažerských schopností využívaly testy IQ. Ty však podle Petersona nejsou tak přesné jako testování funkcí prefrontální mozkové kůry. Jelikož lidé jsou ve svých schopnostech velmi odlišní, i malá míra větší přesnosti v testování může přinést výrazné ekonomické výhody. „Neurověda přinesla v posledních letech revoluci do chápání lidského mozku. Pravděpodobně jsme na začátku revoluce neurovědy v managementu,“ uzavírá Peterson.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association