Nůžky na pracovním trhu se stále více rozevírají

Ilustrační snímek

V prvním pololetí došlo na pracovním portálu Profesia.cz k meziročnímu poklesu zveřejněných pracovních nabídek o 12,2 %, zároveň počet životopisů vzrostl o 28 procent.

Úřady práce v červnu registrovaly 44 032 volných pracovních míst a 540 473 nezaměstnaných, přesto však podle společnosti Manpower 9 % zaměstnavatelů nemůže obsadit volné pozice vhodnými kandidáty. Analýza nabídky a poptávky na Profesia.cz také potvrdila, že zaměstnavatelé často hledají jiné lidi než ty, kteří si aktivně hledají práci, ať se to týká oboru, vzdělání nebo typu úvazku.

Hledají se obchodníci, o lidi z telekomunikací zájem ochladl

Zájem o obchodníky meziročně vzrostl o 19%. K mírnému navýšení pracovní inzerce došlo i v chemickém průmyslu (+6%), státní správě (+2%), stavebnictví (+2%) nebo administrativě (+1%).

Ve většině oborů však docházelo k meziročnímu poklesu zveřejněných pracovních nabídek. Nejvýrazněji ubylo nabídek v telekomunikacích (-73%), farmacii (-56%), bankovnictví (-29%), managementu kvality (-24%) a marketingu (-21%).

Tabulka 1: Největší meziroční pokles nabídek podle oborů 1. pololetí 2013/2012

Obor

Meziroční srovnání nabídek práce

Telekomunikace

-73%

Farmaceutický průmysl

-56%

Bankovnictví

-29%

Management kvality

-24%

Marketing, reklama, PR

-21%

Automobilový průmysl

-20%

Technika, rozvoj

-18%

Strojírenství

-17%

Elektrotechnika a energetika

-16%

Pomocné práce

-15%

 

Stavebnictví, automobilový průmysl, ale i umění vévodilo mezi životopisy

Počet životopisů se naopak meziročně ve většině případů navýšil. Především potom v informačních technologiích (+34), kde však dochází k paradoxu, že zájemci nesplňují kritéria zaměstnavatelů a v jednom z nejvíce poptávaných oborů tak nenachází uplatnění.

Počet životopisů vzrostl dále v oborech životní prostředí (+34%), hutnictví (+34%), automobilový průmysl (+32%) nebo stavebnictví (+32%). V top 10 se však umístili i právníci (+28%) nebo umělci (+26%).

Pouze v pěti oborech životopisů meziročně ubylo. Nejvíce v telekomunikacích (-37%), bankovnictví (-32%), pojišťovnictví (-10%), vrcholovém managementu (-5%) a leasingu (-1%).

Největší pokles nabídek na plný úvazek

Zaměstnavatelé zveřejnili meziročně o 14% méně nabídek na plný úvazek. Práce na dohody ubylo o 9%, na živnost o 8% a zkrácených úvazků o 5%.

Uchazeči v životopisech meziročně projevili zvýšený zájem nejvíce o práce na dohody (+42%). Dále o zkrácené úvazky (+34%), poptávka po těchto pozicích je uvedena již v jedné třetině všech životopisů. Situace na trhu meziročně zvedla poptávku i po živnosti o 33%, zájem o práci na živnost deklaruje každý desátý uchazeč. Nejvíce vyhledávaná práce na plný úvazek byla uvedená o 30% častěji než v loňském prvním pololetí.

Tabulka 2: Meziroční srovnání počtu nabídek a životopisů podle typu úvazku 1. pololetí 2013/2012

Typ úvazku

Meziroční srovnání nabídek

Meziroční srovnání životopisů

Plný úvazek

-14%

30%

Zkrácený úvazek

-5%

34%

Práce na dohodu

-9%

42%

Živnost

-8%

33%

 

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz