ONBOARDING: Největší chyby, které v něm české firmy dělají

Na jakou důležitou ingredienci české firmy nejčastěji při nástupu nových lidí do firmy zapomínají? Jak můžeme kvůli špatnému zaškolování ztratit nováčka ještě ve zkušební době? A kdo má vlastně nést zodpovědnost za správné „nalodění“ nových kolegů na firemní palubu? Možná stačí jen pár pravidel a rázem bude váš onboarding mnohem úspěšnější.

Ilustrační snímek

Chyb, které v onboardingu dělají české firmy, je bohužel mnoho. Na úvod mám pro vás ale jeden tip, který může všechno o dost vylepšit.. Proces onboardingu by měl být kromě jiného také o vytvoření si vztahu s tím konkrétním zaměstnancem a jeho navázání přímo na naši společnost – tedy na účel společnosti, na to, proč je naše firma vlastně na trhu.

Nikdo nemá čas, ale…

Jaké největší chyby se v onboardingu běžně dějí? Patří sem třeba používání firemního slangu, zahlcení nováčka informacemi nebo to, že šéf na nového kolegu nemá čas. Takhle to zní jako banalita, ale jsou to faktory, které velmi často hrají hlavní roli v odchodu nováčků ještě ve „zkušebce“.

Velmi často na otázku „Kdy chcete, aby ten člověk nastoupil?“ slyším od vedoucích odpověď „Včera bylo pozdě.“. A na to se jich já ráda ptám: „Dobře, když ten člověk čistě hypoteticky nastoupí příští týden, mám na vás prosbu. Otevřete si svůj kalendář a řekněte mi, jestli máte čas se mu věnovat.“

Firemní slang je vrah

Každá firma je tak trochu samostatný mikrosvět a každá firma má své specifické názvy pozic, zkratky, slangové výrazy k produktům a službám a lidé je spolu při komunikaci běžně používají. Co se ale stane, když přijde nový kolega a vy ho začnete bombardovat svou firemní „hantýrkou“? I to může bohužel skončit tím, že vám nový kolega zase brzy odejde.

Bohužel máme ze školy návyk, že se raději na nic neptáme, abychom nevypadali jako blbci. A přesně tak nový kolega postupně nasbírá spoustu slov, kterým nerozumí, a nabyde dojmu, že se na tu práci asi nehodí.

Ti šikovnější si odborné a neznámé výrazy sami najdou a objasní, většina lidí to ale neudělá a zůstane ve stavu „asi jsem hlupák“ a tady už na začátku pro nováčka vzniká problém. Tenhle problém je ale hlavně náš.

Další chyby v onboardingu

Chyb v procesu zaškolování dnes firmy bohužel pořád dělají ještě velmi mnoho, ačkoli je to jedna z nejzásadnějších fází náboru nováčků do firmy. O dalších zásadních chybách a o tom, jak je vylepšit, si můžete poslechnout v díle podcastu O lidech, který najdete na YouTube, Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. Díl se jmenuje „Největší chyby v onboardingu“. A mimo to si k onboardingu můžete zdarma stáhnout e-book 10 pravidel hladkého onboardingu.




Podcast O lidech na téma Největší chyby v onboardingu s Hanou Slačálkovou