Pětiměsíční „výběrko“ je pro vás tabu? Tak pozor na výplach žaludku!

Výběrové řízení, co trvá 5 měsíců. Noční můra, říkáte? V našem případě je to realita a bude o to podivnější, když vám řeknu, že v oblasti HR se pohybujeme už 16 let a firmy učíme, jak si vytvořit a udržet skvělý, produktivní tým. Podívejte se s námi na detaily tohoto sáhodlouhého „výběrka“ a zjistěte, v čem se výběrové řízení podobá houbaření a proč je někdy dobré si počkat, i když včera bylo pozdě.

Ilustrační snímek

Kolegyně se mě zeptala: „Není to divné, že nám to trvá tak dlouho, když to častokrát umíme i za pouhé dva týdny? Patříme mezi ty, kteří to fakt umí, tak proč nám to tentokrát tak trvá?“ A právě to mě inspirovalo k tomuto článku (díky Hani).

JAK TO VYPADALO V PRAXI?

Pojďme se na to podívat přesně tak, jak to bylo. Hledali (a našli) jsme člověka pro naši brněnskou pobočku na pozici asistent/ka obchodu a back office, jehož největší výzvou a náplní práce je plnit našim obchodníkům diáře schůzkami a být pevným bodem a podporou celé brněnské pobočky.

Nejprve se podívejme, jak výběrové řízení vypadalo v datech a číslech.

ČÍSLA:

  • Celkem se přihlásilo 595 kandidátů. Nutno podotknout, že inzerát byl netuctový, přímý a velmi otevřený.

  • 178 jich vyplnilo naše dotazníky, které využíváme kvůli rychlosti zachycení opravdu zajímavých kandidátů a zefektivnění výběrka.

  • 21 jich postoupilo na pohovor. Jejich profil a potenciál odpovídal nejlépe požadavkům pracovní pozice. Zaměřovali jsme se na schopnost podávat stabilní výsledky, bystrost a osobnostní předpoklady.

  • 7 kandidátů absolvovalo „ochutnávku“ v podobě zkušebního dne.

  • 3 kandidáti prošli do finále, kde absolvovali pohovor s ředitelkou společnosti (tedy se mnou). I když „mám lidi“ na nábor, cítím plnou zodpovědnost za to, koho do týmu přijmeme.

  • Až třetí kandidátka „prošla“.

DATA:

  • První inzerát jsme vydali 6. srpna na jobs.cz a práce.cz s aktualizací každý 3. den. Inzerát jsme obnovovali a upravovali v termínech: 17.9., 29.10., 29.11.

  • Čtyřikrát jsme upravili znění inzerátu. Vždy podle množství a typu reakcí a také zpětné vazby z pohovorů.

  • Vše jsme propagovali na našich sociálních sítích a všichni členové týmu aktivně sdíleli a propagovali to, že hledáme.

  • Námi vybraná a přijatá Ivana reagovala na inzerát až 11. prosince, 17. přišla na pohovor, 18. na zkušební den a 20. měla pohovor se mnou, kde jsme si potvrdili nástup.

null

JE TO JAKO HOUBAŘENÍ

Když se na to s odstupem času dívám, připomíná mi to houbaření. Já vím, je to trochu legrační představa, ale dejte tomu šanci. Když se chystáte na houby, asi vydáte tam, kde by asi mohly růst. Jste připraveni opravdu pátrat a hledat a možná je vám i dost jasné, že notná dávka optimismu v podobě „něco určitě nejdu“ také není na škodu.

A stejné je to, když se pouštíte do hledání nového kolegy. Někdy však jdete do lesa s velkým očekáváním, ale nenajdete nic, co by stálo za to uvařit. Je ale dost pravděpodobné, že i když jste dnes nachodili hodně kilometrů vlastně zbytečně, neodradí vás to přijít za týden znovu. Možná právě za ten týden už porostou.

Stejně jako jsou v lese pokaždé jiné podmínky na růst hub, mění se i prostředí na trhu práce. Lidé, kteří tu před 14 dny nebyli, tu dnes jsou. A na ty, které před dvěma týdny váš inzerát neoslovil, možná zaujme inzerát, který jste tam vyvěsili dnes. Je to jakési klima, které se mění, a to dosti nepředvídatelně.

POZOR NA VÝPLACH ŽALUDKU

Když jste netrpělivý houbař, posbíráte skoro cokoli, co najdete. Uděláte kompromis a vezmete si domů houbu, která je třeba velká a na první pohled krásná, ale uvnitř celá prohnilá. Začnete ji doma čistit, okrajovat, krájet a za nějaký čas ztratíte trpělivost a znechuceně ji vyhodíte do koše. A když si omylem do polévky nakrájíte houbu jedovatou, čeká vás výplach žaludku.

Příměr k výběru zaměstnanců je v tomto případě asi jasný. Možná, že už jste na úkor kvality přijali člověka, který vás později pořádně „poučil“.

Kdybyste každý takový přešlap měli možnost prozkoumat, pravděpodobně byste našli přesně tu chvíli, kdy došlo k nějakému kompromisu nebo k chybě z nevědomosti. Je to nepříjemné, ale ať už vědomý kompromis nebo chyba z nevědomosti, padá to vždy na vaší hlavu.

A proto je vaše ochota počkat si, zopakovat potřebné akce, nechat být někoho, koho doopravdy nechcete, a zároveň víra, že o něco později najdete toho, koho hledáte, bez kompromisů je důkaz o jisté kompetenci.

UDĚLAT ČI NEUDĚLAT KOMPROMIS?

Pokud stojíte před rozhodnutím jít či nejít do vážného kompromisu, nenechte se uchlácholit pocitem, že tak aspoň nepůjdete domů s prázdnou. Tato radost bude jen krátkodobá. A pokud stále nenacházíte ty správné kolegy, najděte způsob, jak výrazně zlepšit vaše postupy ve výběru a hodnocení zaměstnanců.

Buďte chytrý houbař, a ne hloupý sběrač. Uvařte si výtečnou polévku, ze které budete mít opravdu radost a kterou pohostíte i ostatní ve vašem týmu.

Máte někdy pocit, že potřebujete jistotu pro oblast výběru lidí a práci s nimi? Přihlaste se k pravidelným tipům z oblasti personalistiky. Každé 2 týdny získáte pevné body.

INZERÁT JAKO BONUS

A jako bonus vám sem přikládám znění inzerátu, na který se Ivana přihlásila:

Oceňuješ v práci naprostou důvěru a samostatnost?

(Zde jsme představili naši společnost ve dvou větách.) Rozšiřujeme naši partu, a proto hledáme pracovitého a pořádkumilovného člověka na pozici:

ASISTENT/KA OBCHODU A BACK OFFICE

Připadá ti snadné zvednout sluchátko a prostě někomu zavolat?
Rád/a organizuješ a máš potřebu mít kolem sebe pořádek?
Vyhovuje ti mít na svou práci naprostý klid?

Pokud je tvá odpověď 3x „ano“, možná hledáme právě tebe! 

Co tě u nás čeká a nemine? Nejdříve tě pečlivě zasvětíme do toho, jak to u nás funguje a jak nejlépe zvládat svou práci. Následně pak tvým denním chlebem bude:

  • Domlouvání schůzek pro naše konzultantky a jejich administrativní podpora.

  • Chystání podkladů pro naše semináře a přednášky.

  • Péče o hladký chod naší brněnské pobočky.

Je třeba se připravit na to, že jakmile se zaběhneš, budeš po většinu času na pobočce sám/sama. Většina konzultantek je totiž v terénu u klientů. Na druhou stranu, když se pak všichni sejdeme (min. každý pátek), stojí to za to a je hodně živo.

Co k této práci potřebuješ?

  • Nadšení a zájem o oblast personalistiky.

  • Potřebu být v neustálém telefonickém kontaktu se zákazníky a ostatními členy týmu.

  • Schopnost zvládat více věcí najednou a ochotu na sobě neustále pracovat.

  • Základní znalost MS Office

  • Zbytek tě rádi naučíme. Ze zkušenosti totiž víme, že když se chce, jde všechno.

Můžeš dostat příležitost stát se součástí týmu, který táhne za jeden provaz a je díky tomu vzorem pro spoustu firem v ČR. Budeš moci s naším obchodním týmem pracovat na tom, aby o nás vědělo ještě více společností, kterým pak následně můžeme pomoci na cestě k vysněným týmům. Chod brněnské pobočky bude plně v tvé kompetenci a můžeš si svůj pracovní prostor upravit k obrazu svému. Vnášíme do oblasti personalistiky zdravý rozum a jdeme tak trochu proti proudu. Proto hledáme někoho, kdo chce od života víc a není ovce.

Chceš taky dostat příležitost svému okolí říkat, že tě práce baví a má smysl? V tom případě klikni na tlačítko „Odpovědět“. Za tým Performia se na tebe těší Hanka.