Pohovořte si behaviorálně

Jestli hledáte nové strategie pro nábor těch správných zaměstnanců pro vaši společnost, jistě vás bude zajímat *„behaviorální pohovor“*. Jde o uspořádaný systém pro identifikování způsobilosti. Než naučíte vaše manažery a personalisty identifikovat chování, které hledáte, konzultujte ho s lidmi spojenými s rozvojem, hodnocením výkonu, povýšením a převáděním. Potom učiňte následující kroky:

*Krok 1.*
Celkový obraz – jak úspěšná je vaše společnost v identifikování a přijímání výkonných pracovníků? Jaké jsou rysy těch nejlepších? A jací byli ti, kteří neuspěli a odešli? Jak udržujete své výkonné pracovníky?

*Krok 2.*
Zaměřte se na chování a postoje – musíte se naučit hledat v kandidátech při pohovoru takové chování a postoje, jaké mají vaši nejlepší zaměstnanci.

*Krok 3.*
Spojte podniková přijímací kritéria s chováním a vzory, které jste identifikovali.

*Krok 4.*
Zorganizujte a využijte popisné informace, které jste shromáždili, k přehodnocení přijímacích kritérií ve vašem dotazníku pro uchazeče. Nahraďte obecná slova jako inteligence nebo motivace konkrétními slovy z vašeho seznamu žádoucího chování.

*Krok 5.*
Rozšiřujte životopisy, debatujte o nich a znovu je čtěte.

*Krok 6.*
Vycvičte pracovníky vedoucí pohovory, aby četli životopisy s přihlédnutím k novým kritériím. Učte je, aby se uchazečů ptali, proč udělali to, co udělali, a proč uvádí či neuvádí určitá fakta.

*Krok 7.*
Vyškolte pracovníky vedoucí pohovory v behaviorálních pohovorech. Musí si osvojit behaviorální styl kladení otázek – jak se uchazeč chová v určitých situacích, proč, jak, co se naučil ze svých zkušeností, co při tom cítil atd.
-ba-
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com