Používáte Facebook? Pozor na kariéru

Facebook je se svými více než 400 miliony aktivními uživateli nejpopulárnějším sociálním webem. I když je znám svou neformálností, řada lidí jej využívá také jako nástroj pro budování profesionálních kontaktů. Výzkumy potvrzují, že přibývá i personalistů, kteří na stránkách Facebooku prověřují potenciální zaměstnance. Článek proto radí, jakého chování se vyvarovat, aby vás Facebook nepřipravil o současnou či budoucí kariéru.

- Nevhodné fotografie. Stejně tak jako nechcete, aby určité záběry z vašeho soukromého života viděli vaši prarodiče, nebudete pravděpodobně chtít, aby je viděl váš šéf.

- Stížnosti na současnou práci. Každý si občas stěžuje na svou práci. Neměli byste tak však činit na veřejném fóru, jehož obsah vám může poškodit kariéru.

- Informace v rozporu se životopisem. Rozdílné údaje z vás v očích potenciálního zaměstnavatele udělají při nejlepším lhostejného člověka a při nejhorším lháře. Obojí povede k odložení vaší žádosti o práci.

- Statusy, které by šéf neměl vidět. Samozřejmostí je vyhnout se statusům typu: „Zítra se hodím marod, abych se mohl ve středu opít. Koho zajímá, že nestíhám svůj projekt?“. Totéž platí pro: „Právě sleduji online přenos hokeje“.

- Nepochopení bezpečnostních opatření. Facebook umožňuje řadu bezpečnostních nastavení, včetně výběru skupin přátel a toho, co uvidí. Řada lidí však tomuto nastavení zcela nerozumí nebo se neobtěžuje nastavováním.

- Poškození ze strany přátel. Návštěvníci vašeho profilu vás budou hodnotit i podle vašich přátel. Snažte se proto sledovat vše, co je spojeno s vaším profilem.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com