Překvalifikovanost nemusí být na škodu

Jako manažeři, náboráři nebo koučové se čas od času setkáte s lidmi, kteří jsou tzv. překvalifikovaní (overqualified) pro výkon určité práce. Tito lidé se většinou nedostanou mezi kandidáty, o kterých byste vážně uvažovali. Tím se však můžete připravovat o zajímavé příležitosti.

- Překvalifikovaní uchazeči většinou disponují technickými schopnostmi k tomu, umět svou práci okamžitě. Pokud měli stejné odpovědnosti již v minulých rolích, snadno se přizpůsobí nové roli. Učí se velmi rychle a mají mnoho nápadů, jak danou práci vykonávat efektivně.

- Přinášejí hodnotu nad rámec své role. K nové práci přistupují odlišně. Dokáží uvažovat nad rámec své role a vidět další problémy a možnosti. Širší záběr, který přinášejí, jim umožňuje získat širší perspektivu v rámci své role a interakcí s ostatními.

- Poskytují své organizaci vnitřní sílu. Jelikož již zastávali větší role, mají schopnost rozšiřovat své odpovědnosti. Je u nich nižší riziko, že nebudou schopni provést požadované úpravy.

V oblasti vyhledávání a umisťování talentů neexistují žádné absolutní hodnoty. Neměli byste se proto nechat pohltit mýty spojenými s překvalifikovanými zaměstnanci. Vždy je třeba pečlivě zvážit, zda právě oni pro vás nebudou hodnotným zdrojem.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com