Připravte si odpovědi na přijímací pohovor

Jste nervózní z pracovního pohovoru? Tak to si jistě předříkáváte nejrůznější odpovědi na nejrůznější otázky, ale stejně se bojíte, že něco zkazíte nebo špatně řeknete a dojde vám to až pozdě. Tyto obavy můžete pustit z hlavy. Existuje totiž několik otázek, které na každém pohovoru zazní a vy si odpovědi na ně můžete připravit doma v klidu.

- Jaké jsou vaše slabé stránky? Této otázky se hodně lidí obává. Při odpovědi se snažte minimalizovat své slabosti a zvýrazněte své síly. Nemluvte o osobních vlastnostech, spíše se soustřeďte na ty profesionální.

- Proč bychom měli najmout vás? Snažte se shrnout vaše dosavadní zkušenosti.

- Proč chcete pracovat právě zde? Hlavně neodpovídejte způsobem, že jste jen tak zkusili poslat životopis. Očekává se od vás profesionálnější odpověď. Zkuste to třeba tak, že jste si vybrali společnosti, které jsou ve shodě s vašimi hodnotami, ale že o místo právě v této stojíte nejvíce.

- Jaké jsou vaše cíle? Abyste zapůsobili, rozlišujte své dlouhodobé a krátkodobé cíle. Většina lidí to nedělá a zaměřuje se na ty krátkodobé, lepší dojem ale udělá jejich rozlišení.

- Proč jste opustili vaše předchozí zaměstnání? Vždy se snažte vysvětlit nějak pozitivně, proč jste právě nezaměstnaní. To, že jste chodili stále pozdě a nedodržovali termíny, nikoho neokouzlí.

- Kdy jste byli nejvíce spokojení ve vaší práci? Tím chce tazatel vědět, co vás motivuje.

- Co můžete firmě nabídnout a ostatní kandidáti nemohou? Neboli co vás dělá jedinečné? Mluvte o vašich zkušenostech, schopnostech a vlastnostech.

- Jakých věcí si na vás cenil vás poslední zaměstnavatel? Nebojte se mluvit o vašich ohodnoceních. Toto je ohromný způsob, jak se pochlubit skrze slova někoho jiného.

- Jaký plat očekáváte? Budete ve výhodě, když si zjistíte, jaký plat má někdo na obdobné pozici, o jakou se ucházíte.

Snažte se, aby odpovědi na všechny otázky byly co nejvíce profesionální. Profesionální by měla být i jejich interpretace při pohovoru.

-pk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com