Propouštíte, nebo nabíráte? Otázka je koho

Nelze nevidět, že máme před sebou velmi nestandardní situaci na trhu práce. Spousta firem musela omezit či dokonce zastavit svůj provoz, a i když se nám pořád nechce podívat pravdě přímo do očí, je jasné, že některé české firmy čeká propouštění či minimálně reorganizace. Ať ale nezačínáme úplně depresivně, z průzkumu víme, že je tu i nemálo firem, kterým se naopak daří, a ty čeká naopak nábor nových posil. Ať už je na tom vaše firma tak nebo tak, to, do jaké míry současnou situaci ustojíte, ovlivňují z velké části vaši zaměstnanci.

Performia - Kára

Asi to pro vás není novinka, jenže si asi řeknete: „Odhalit skutečný pracovní potenciál lidí není tak snadné a vždycky je třeba se dívat na jednotlivce z různých úhlů pohledu.“ Pokud jste od nás už někdy něco četli, asi pro vás nebude překvapením ani to, že základním a zároveň naprosto klíčovým kritériem je postoj k práci neboli produktivita.

Když se podíváte na svůj tým, najdete v něm těchto pět typů lidí.

Kteří kolegové vám chybět nebudou?

Pojďme se podívat na to, kterých 5 typů lidí najdeme v téměř každé firmě a jak se v současné době budou projevovat. Asi vám hned bude jasné, bez kterých to v téhle situaci zvládnete jen těžko a kteří z nich vám až tak chybět nebudou.

Tahoun

Je to ten kolega, který naprosto přesně ví, co je výsledkem jeho práce. Je naprosto samostatný a není třeba ho úkolovat. Je to taková samostatná výkonná „jednotka“. V současné krizové situaci přichází s nápady, jak firmu udržet nad vodou, a přebírá aktivní zodpovědnost za svou práci.

tahoun

Pokud takového člověka máte v týmu, určitě vnímáte, že jej není třeba speciálně úkolovat a vše běží, jak má.

Velmi efektivní vykonavač

Velmi snadno si asi můžete představit i pracovníka, který není zaměřený přímo na výsledky, ale spíše na dílčí úkoly – jednotlivé činnosti. To znamená, že není zcela samostatný a je třeba ho úkolovat, je ale ochotný přispívat, učit se a posouvat.

efektivní vykonavatel

V této nestandardní době se většinou hlásí o další práci, pokud zrovna nemá co dělat, a zajímá se o to, jak může firmě pomoci.

Méně efektivní vykonavač

Stejně jako velmi efektivní vykonavač je i tento člověk zaměřený na dílčí činnosti (nedívá se tolik na finální výsledky). Je tedy třeba ho úkolovat a mít pod dohledem jeho produkci. Jeho ochota přispívat je však oproti efektivnímu, ochotnému vykonavači velmi nízká. Udělá to nejnutnější, ale nic navíc od něj nečekejte. Když dostane extra úkol, většinou se vám vrátí v podobě „Proč zrovna já? Mám toho moc a nestíhám!“.

neefektivní vykonavatel

V dnešní době u něj můžete pozorovat, že se aktivně nezajímá o to, jak by mohl firmě více pomoci a „užívá si“ volný čas v karanténě. Čeká na to, jak se s tím firma popasuje a zda dostane nějakou práci.

Potížista (neboli potenciální zdroj potíží)

Takový člověk má své nálady a pracovní výkony jako na horské dráze. Má dny, kdy je veselý, přichází s řešeními a dosahuje dobrých výsledků. Ty však následuje období špatné nálady, negativismu a chyb práci, díky kterým všeho musíte nechat a jít „hasit“ vzniklý problém. Tyto osoby někdy přispívají a někdy naopak firmu spíše brzdí. Tato nepředvídatelnost způsobuje nervozitu šéfů a ostatních členů týmu.

potížista

V době krize mohou tyto výkyvy nálad a produkce nabírat na intenzitě a být častější.

Brzdič

Tento typ člověka působí velmi zaneprázdněně a často se jeví jako pevný bod firmy, na kterém závisí její existence. Vedení společnosti si bez něj nedokáže představit své fungování. To je ale póza, kterou si vybudoval tím, že si získal důvěru šéfa a říká mu, co chce slyšet. Občas přichází se zajímavými nápady, ale když se podíváme na jeho akce, zjistíme, že o daných činnostech pouze mluví a nerealizuje je.

brzdič

V současné době může mít tendence se ještě více přimknout k nejvyššímu vedení a našeptávat mu, kdo z týmu pracuje a kdo se naopak veze. Může mít tendence zveličovat problémy a roznášet po firmě strach a nejistotu. Dělá to však velmi důmyslně a skrytě mimo dosah nadřízeného.


Pokud dokážete rozklíčovat své spolupracovníky a kolegy, velmi rychle zjistíte, kdo vám nyní pomůže a kdo bude spíše přítěží. Rozlišit produktivní lidi od neproduktivních je naprostý základ, který rozhoduje o úspěchu vaší firmy, a v současné situaci o to více! Dříve než kdy jindy budete potřebovat lidi, kteří jsou ochotní vzít za práci a posouvat firmu kupředu. Vlnu ekonomického růstu máme za sebou a nyní je třeba zaměřit se na výkon a efektivnější fungování. Přeji šťastnou ruku při budování vašich týmů.