Sedm návyků Stephena Coveyho v praxi náboráře

Ilustrační snímek

Dobrý náborář by se měl snažit najít nejlepší možné kandidáty pro obsazované pozice, nikoli pouze vybírat mezi těmi, kteří se přihlásí na inzerát. Americký odborník na nábor top talentů Lou Adler radí ve svém nedávném článku na serveru ERE.net využít „7 návyků skutečně efektivních lidí“ tak, jak je ve stejnojmenné knize popsal manažerský guru Stephen Covey.

1. Začínejte s myšlenkou na konec

Náborář by měl umět popsat skutečnou náplň práce v podobě jasných výkonnostních cílů, nikoli pouze potřebné dovednosti.

2. Uvažujte způsobem „win-win“

Pasivní uchazeči potřebují vidět, že jim nabízíte skutečně zajímavý další krok v jejich kariéře. Bude to vyžadovat důkladnou přípravu v podobě komunikace s manažery, v jejichž týmech mají noví lidé pracovat.

3. Buďte proaktivní

Zvedněte telefon, použijte sociální sítě a začněte sbírat reference. Otevřeně se ptejte, kdo je pro vámi obsazovanou roli nejlepší. Pak mu zavolejte a řekněte mu to.

4. Dávejte nejdůležitější věci na první místo

Určete si priority a držte se jich. Nesoustřeďte se pouze na urgentní věci. Náboráři často věnují příliš času vyřazování slabých uchazečů, místo aby se snažili přilákat ty silné.

5. Nejprve se snažte pochopit, až poté být pochopeni

Dávejte si pozor, abyste se nenechali příliš ovlivnit prvním dojmem. V první řadě musíte chápat, co obnáší obsazovaná role a teprve pak můžete zdůvodnit, proč někteří uchazeči nevyhovují. Manažery přesvědčíte pouze důkazy, nikoli svými pocity.

6. Vytvářejte synergii

Náboráři by měli být rovnocennými a důvěryhodnými partnery manažerů. Nedosáhnou toho, když budou mlčet o svém přesvědčení, že se některý z manažerů rozhoduje špatně.

7. Ostřete pilu

Náborář, který si chce udržet konkurenceschopnost, se musí neustále zlepšovat. Zvláště byste se měli zaměřit na práci s pasivními uchazeči.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net