Stop zbytečným chybám v náboru

Ilustrační snímek

Kterých náborových postupů byste se už konečně měli zbavit? Pokud zrovna přemýšlíte o možnostech, jak zefektivnit váš náborový proces, je tento článek určen právě pro vás. Na úvod si připomeňme skutečnost, která platí ve všem lidském snažení, nábor nevyjímaje – často hledáme příliš složitá řešení a zapomínáme při tom na základní pravidla. Naším problémem se pak stává to, co považujeme za samozřejmé. Chybujeme v tom, o čem si myslíme, že bychom nikdy neudělali. Nikdo přece není tak hloupý, aby kontroloval reference uchazečů až poté, co jim nabídne práci? Nebo ano?

Na následujících pět často přehlížených „samozřejmostí“ náborového procesu upozornila autorka populárního manažerského blogu Ask a Manager Alison Greenová.

1. Pohovory pouze ze slušnosti

Přestaňte zvát na pohovory uchazeče, o nichž si myslíte, že nemají reálnou šanci být přijati. Je jedno, jestli jsou to známí vašeho šéfa nebo jestli se s nimi denně potkáváte před domem. Zkuste být od začátku otevření a vysvětlovat, proč konkrétní uchazeči nebudou pozváni k pohovorům.

2. Vynechávání telefonických pohovorů před osobními

I když se tomu snažíte vyhýbat, jistě velmi dobře víte, že úvodní telefonické pohovory ušetří čas oběma stranám. Nemá smysl zvát na pohovor někoho, s kým jste již mluvili a ukázalo se, že nemůže nastoupit v požadovaném termínu nebo nemá odpovídající kvalifikaci.

3. Lpění na titulech

Kolikrát jste se již přesvědčili, že ani absolvování prestižní školy nezaručí, že zaměstnanec bude mít potřebné dovednosti? Tak vidíte... Není jiná cesta, než se zaměřit na zkušenosti.

4. Příliš mnoho otázek mimo zkušenosti uchazečů

Ptát se uchazečů, proč se hlásí na dané místo, jaká pracovní kultura jim vyhovuje, co se jim nejvíce líbilo na minulé práci, s kým nejraději spolupracují apod. je v pořádku, nikoli však po celou dobu pohovoru. Mnohem důležitější je zaměřit se na konkrétní zkušenosti – co uchazeč dokázal a jak to dokázal.

5. Odkládání kontroly referencí

Kontrolovat reference až poté, kdy uchazeč přijme vaši nabídku, je opravdu pozdě. Dostáváte tím do nepříjemné pozice nejen vaši firmu, ale i uchazeče. Pokud tedy jde o reference, buďte vždy důslední a ověřujte je předem.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track